Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tоплинен мост в дома ни? Защо не

Автор: Built.bg

Темата за изолациите на сградите стана особено популярна в последните 10-15 години. Въпреки повечето информираност и огромен избор от изолационни решения, все още много често нещата се правят на парче, а важни фактори се пропускат. Такъв пример са топлинните мостове, за които малко хора знаят.

Термомостът е определена зона от сградата, която е част от конструктивните елементи, които пък са в контакт с външната среда. Т.е. това са точките, където евентуално студ и влага могат да влязат в дома ни и да нарушат комфорта ни. Ако там топлоизолацията е нарушена, точно от тези зони ще губим топлина от вътрешността на сградата.

Много често дори да сме направили топлинна изолация на жилището си, загубата на топлина продължава, а сметките не намаляват. Обикновено причината е, че тези топлинни мостове не са прекъснати, т.е. външните влияния продължават да се отразяват на климата вътре в помещенията минавайки по тях.

Попитахме експертите в бранша какви са най-ефективните практики и къде е най-добре да се прилагат? „Термомост“ е компанията, която представлява у нас Schock – германска фирма с над 50 годишен опит на пазара, която е измислила детайли за прекъсване на топлинните мостове.

Те споделят, че при новото строителство се обръща повече внимание на този конструктивен проблем, но при старите сгради това е неглижирано.

„В България има сгради, изпълнени по най-високите световни стандарти, но и такива изпълнени с компромисни решения, които не покриват минималните изисквания по националните наредби и стандарти. Поради спецификата на етажната собственост у нас е трудно да се направи качествено топлоизолиране на старите сгради. Има обаче енергийно ефективни решения за саниране на съществуващи сгради“, обясниха за Built.bg от компанията.

Още от Built.bg:  Как възобновяването на глобалната хидроенергия ще ограничи растежа на изкопаемите горива

Колкото по-голяма е разликата в температурите между външната среда и вътрешността на жилището, толкова по-бързо се осъществява загуба на топлинна енергия. Топлината от вътрешното помещение преминава по топлинния мост и се губи. И обратното – отвън навътре влиза студен въздух, има сгради и помещения, където това буквално се усеща на допир и зони от помещенията, където винаги е по-студено например.

Друг сериозен проблем е, че най-често там се образува неприятният конденз в помещенията, който е резултат от високата влажност на въздуха. Това пък води след себе си други неприятни последици – мухъл и плесен по тавана на стаите, дори отлепване на части от мазилката и шпакловката.

Тези зони с термомостове могат да бъдат няколко. Целта на специалистите е да ги открият и прекъснат. „Термомост“ разказват за своя метод това да стане. Те монтират иновативен конструктивен детайл, изработен от стомана и топлоизолационен материал EPS, който се помества в плочата на сградата, точно на границата между помещението и балкона – критична точка за появата на термомост.

По този начин точката на конденз остава извън конструкцията и се предотвратяват негативните ефекти. Реално така директната връзка между конструкцията на сградата и външната среда е напълно прекъсната.

Купуването на ново строителство не гарантира, че няма да се сблъскате с тези проблеми. Специалистите в бранша признават, че все по-често им се случва да правят изолация на изолацията – вече санирани сгради, които обаче не са направени качествено или точно в критичните зони проблемите си стоят на дневен ред. Все пак споделят, че в последните 10 години темата за енергийната ефективност е много актуална и се търсят по-активно решения за енергоспестяване.

Още от Built.bg:  Разширяване на газопреносната си инфраструктура и на водородни проекти: Планът на"Булгартрансгаз" до 2033 г.

От „Термомост“ обръщат внимание, че в българското общество понякога се прави компромис с качеството за сметка на цената. „Имайки предвид, че недвижимият имот е инвестиция поне за следващите 30-50 години, никога не трябва да правим компромис с качеството, казват от компанията.

И още няколко съвета – изолация отвътре на помещенията не може да свърши ефективна работа. Винаги, когато е възможно, изолацията трябва да бъде външна.

Разбира се вътрешната изолация има някакви ползи, но никога резултатът не е цялостен и пълен. Задържане на топлината в помещенията и намаляване на сметките се постига само, когато успешно са изолирани външните стени и конструкцията от студения въздух отвън.

При външна изолация обаче често има зони, които създават проблеми и е трудно да бъдат изолирано – например балконите и лоджиите, които имат специална геометрия и дизайн. Обикновено санирането им е трудно и резултатът не е особено естетически издържан.

А именно там, както стана ясно са потенциалните пропуски. Затова експертите препоръчват точно на тези места прилагането на метода за прекъсване на термомостовете.

Това е и което те очакват като бъдеща тенденция у нас – да се обръща все повече внимание на микроклимата и комфорта на обитание в сгради. „Очакваме прекъсването на топлинните мостове в конструкции да стане стандарт, така както в Германия и Австрия вече 40 години“, споделят от „Термомост“.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам