Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ТПС: Еврейската общност в град Хеброн е на прага да положи основите на 31 нови жилищни сгради в квартал “Езекия”

След повече от две десетилетия на планиране, бюрократични пречки и съдебни жалби, подадени от противници на проекта, еврейската общност в Хеброн, намиращ се на Западния бряг, е на прага да положи основите на 31 нови жилищни сгради в историческия квартал “Езекия” в града, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Проектът включва и планове за няколко детски градини, обществени паркове и общежитие.

Висшият съвет за планиране към гражданската администрация обяви предварителното одобрение на проекта още през 2017 г., а израелският кабинет ще даде окончателно одобрение през следващата година. Строежът представлява първото голямо еврейско строителство в сектор H2 на Хеброн от 23 години насам.

С Протокола от Хеброн от 1997 г., подписан между Израел и Организация за освобождаване на Палестина (ООП), градът е разделен на два сектора: H1, контролиран от Палестинската автономия, и H2, около 20 % от града, под израелска военна администрация. Протоколът обаче така и не е ратифициран от нито една от договарящите се страни.

Ури Карцен, генерален директор на еврейската общност в Хеброн, в която живеят над 100 семейства, заяви пред пресслужбата на “Тазпит”, че земята около мястото, където трябва да започне строителството, е разчистена. Екипът от археолози на Гражданската администрация под егидата на Израелската служба за антики е приключил задължителните си проверки и строителството трябва да започне през следващите няколко месеца, каза той.

Карцен, както и останалите лидери на общността, не смятат новите апартаменти просто за жилища, а ги разглеждат като символ на близо 200-годишните исторически усилия за възстановяване на района, който е бил под контрола на различни правителства, но сега отново е в ръцете на еврейските си собственици.

“През последните 150 години тази земя многократно е преминавала от едни ръце в други – от турския контрол към британския, след това към йорданския и накрая към израелския. Тя е преминала през толкова много перипетии. Но най-накрая Израел е в състояние да продължи напред, да развива района и да засили присъствието ни в свещения град Хеброн”, добави той.

Историята на квартал “Езекия” е добре документирана. През 1879 г. Хаим Романо, заможен турски търговец от еврейски произход от Константинопол, купува земя в Хеброн и построява голяма къща. Освен като дом на семейството му, Бейт Романо, както става известна, служи като къща за гости, а по-късно в нея се помещава и “Истанбулската синагога” в града.

Още от Built.bg:  Роботи, проектиране на сгради и откриване на дефекти – как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството?

През 1901 г. равинът Хаим Езекия Медини се премества в Хеброн и открива йешива (еврейска образователна институция бел. ред.) в Бейт Романо. Тук той завършва деветтомната си талмудска енциклопедия (съдържаща евреиски религиозни текстове бел. ред.) и служи като главен сефарадски равин на града. Кварталът е наречен “Кварталът на Езекия” поради значителното влияние на равина върху еврейския живот в общността.

Около десетилетие по-късно Бейт Романо и околните квартали са закупени от движението “Хабад”, което създава там йешива. По време на Първата световна война, когато британците побеждават турците през 1917 г., те превръщат Бейт Романо в полицейско управление. През 1948 г. йорданците завладяват Хеброн и сградата е използвана като училище.

Израел си възвръща града през Шестдневната война от 1967 г., но сградата и кварталът остават в арабски ръце до терористичното нападение край сградата през 1982 г., при което е ранен един израелец. В отговор правителството връща сградата и съседните райони в еврейски ръце. Днес в сградата се помещава йешива “Шавей Хеброн”, водеща образователна институция.

Напред във времето през 2018 г. и дори след като кабинетът вече е одобрил жилищния проект, бяха необходими повече от четири години, за да се задейства официално процедурата по застрояване поради петиции, подадени срещу проекта от управляваната от Палестинската автономия община Хеброн и организацията “Мир сега” (активистка група, бореща се за решаването на израелско-палестинския конфликт чрез създаването на две независими държави бел. ред.)

Позовавайки се на технически подробности, като например проблеми с височината на предложеното строителство, групите подават жалба до Върховния съд на Израел. През 2022 г. обаче петициите бяха отхвърлени, като съдът заяви, че няма да отмени проект, одобрен от Гражданската администрация, която има правомощия да одобрява строителни проекти в Юдея и Самария.

Още от Built.bg:  Европейски нюзрум: Две години от инвазията на войските на Владимир Путин в Украйна

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС.)

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам