Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Трайчо Трайков: Проблемите с къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър не са напълно решени

Общественото обсъждане на проекта за Подробен устройствен план /ПУП/ на Борисовата градина, което се състоя на 13 януари, ме остави със смесени чувства. Не бях убеден, че има гаранции за решаване на проблемите с двете големи язви в парка, свързани със собствеността – къпалнята “Мария Луиза” /в район “Средец”/ и Летния театър /в район “Лозенец”/, заявява кметът на район “Средец” Трайчо Трайков в коментар по темата в профила си във фейсбук.

Снимка: Facebook

Предложението на проектантите е те да са част от по-големи УПИ-та, така че да не могат да процедират самостоятелно без общината или държавата, но и обратното е валидно. Имам съвсем пресен негативен опит от проекта ни за спортна площадка в Княжеската градина, който в момента е блокиран от частния собственик на паркинг в най-отдалечения срещуположен край на градината, посочва Трайков.

По думите му проектът за ПУП на Борисовата градина е консервативен, тъй като предвижда относително малки промени спрямо съществуващото положение. Взети са предвид много от предложенията от предишното обсъждане през 2019 г. и дори може да се каже, че вследствие на цялото упражнение има малки пробиви по отношение на собствеността (например в район “Средец” изготвихме актове за общинска собственост на 12 дка, които сега са недостъпни за гражданите). Като цяло е много по-добре с ПУП, отколкото без, отбелязва районният кмет.

Сега тече срок за становища до 4 февруари, а следващото обсъждане е на 17 февруари. След това трите района “Средец”, “Лозенец” и “Изгрев” ще обобщят всичко, ще направят районни експертни съвети, ще изпратим всичко в Направление “Архитектура и градоустройство” и там ще има общински експертен съвет и ако се вземе положително решение, ще влезе в комисиите на Столичния общински съвет, уточнява последващите стъпки кметът на “Средец” Трайчо Трайков.

Още от Built.bg:  Столична община съобщава за временна организация на движението заради посещението на президента на Италия

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам