Бюлетин

Третият по дължина висящ мост в Европа ще бъде открит в Румъния

Висящият мост над река Дунав при Браила, който е третият по дължина висящ мост в Европа, ще бъде пуснат в експлоатация на 6 юли, съобщи днес министърът на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну, цитиран от агенция Аджерпрес.

Румънският министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну (в центъра) при посещение на обекта/Снимка: Аджерпрес

Строежът на моста започна през 2017 г. В изграждането му са използвани близо 81 000 километра стоманени въжета, а общото тегло на двете основни въжета е 6700 тона. Осемдесет и шест метални сегмента с общо тегло 20 800 тона формират пътното платно, а всеки от тях тежи по 250 тона.

Дължината на моста е 1974 метра, от които 1120 метра е централният отвор. Има и два странични отвора – от 489 метра от страната към град Браила и от 364 метра от страната към град Тулча. Това е третият най-дълъг мост в Европа по отношение на централния отвор и дължината, посочва Аджерпрес.

Снимка: Аджерпрес

Стойността на проекта е 2,375 млрд. леи с ДДС, а изпълнител е сдружението SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade. (едно евро се разменя за 4,95 румънски леи)

При посещение на обекта министърът на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну каза, че строителните работи са почти 100 процента завършени. Предстои демонтиране на подемни кранове, поради което движението по моста през нощта ще бъде ограничено за известен период от време.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам