Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Търговията на ЕС със суровини с трети страни се е утроила

Графика: Евростат

През 2021 г. стойността на търговията (внос и износ) със суровини между ЕС и трети страни е достигнала 178 млрд. евро, отчита Евростат. 

Износът е бил на ниво 71,3 млрд. евро, а вносът – 106,8 млрд. евро, което е довело до търговски дефицит от 35,5 млрд. евро, посочва статистическото ведомство на сайта си.

Между 2001 г. и 2021 г. търговията на ЕС със суровини почти се е утроила, равнявайки се на среден годишен растеж от 5,6 на сто. През този период износът (+6,5 на сто) е нараствал по-бързо от вноса (+5 на сто).

По време на финансовата криза от 2009 г. вносът на суровини се е свил с 26,1 млрд. евро. Две трети от този спад (17,9 млрд. евро) са се дължали на намаляване на вноса на гума, метали и минерали.

Най-често изнасяните от ЕС суровини са били металите, минералите и гумата (39 на сто), следвани от дървесина, хартия и текстил (33 на сто), суровини от животински и растителен произход (28 на сто).

При вноса най-голям дял също имат металите, минералите и гумата (56 на сто), следвани от суровините от животински и растителен произход (30 на сто), дървесина, хартия и текстил (14 на сто)

Китай и Бразилия са водещите партньори за съответно износ и внос

Китай е бил основната дестинация за износ на суровини от ЕС, с дял от 16 на сто от общия експорт на блока към трети страни през 2021 година. На второ място е Великобритания (15 на сто), следвана от Турция и САЩ (по 10 на сто). Към тези четири държави е бил насочен около половината от европейския износ към страни извън общността.

Още от Built.bg:  Вносът на руски газ в Европа е ограничил своя дял до 15 на сто

При вноса от трети страни, ЕС отчита най-голям търговски обем с Бразилия (12 на сто) и САЩ (11 на сто), следвани от Украйна и Русия (по 7 на сто). Тази водеща четворка е осигурила 37 на сто от общия внос на ЕС от трети страни.

Източник: БТА

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам