Бюлетин

Три изцяло обновени сгради в Стара Загора с номинации в конкурса „Сграда на годината“ 2022

Три сгради в Стара Загора са номинирани в престижния конкурс „Сграда на годината“. Това става ясно на официалната страница на конкурса.

За отличието „Награда на публиката“  в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“ се борят изцяло обновените емблематични пространства на Зоопарка и на Летния театър в парк „Митрополит Методий Кусев“.

Зоопаркът на Стара Загора е открит на 26 април 1957 г. Той е вторият най-голям на територията на България след софийския. Началото на изграждането на бъдещата зоологическа градина е поставено със заграждане на поляна на площ от 4 декара в парк „Аязмото“. Скоро след това ловци даряват на зоокъта две мечета от Шипченския балкан. Днес зоопаркът обхваща територия от 70 дка и съхранява над 400 eкземпляра от 80 вида- бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Австралия. Автор на проекта по новата визия на зоокъта е арх. Иван Киряков.

Зоопарк “Стара Загора”, снимка: zoo.starazagora.bg

С концерт на Лили Иванова беше представена обновената сцена на открито в сърцето на парка. Летният театър е открит през 1959 г. и оттогава не е цялостно ремонтиран. Дейностите включваха ремонт на базата, нова сцена, подмяна на седалките, както и изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Изградената пергола от метална конструкция с решетъчна структура дава завършен вид на сцената и оркестрината.  Днес обектът разполага с над 1600 места за публика. Визията по обновяването на Летния театър е дело на фирма “Архитект Янулов” ЕООД.

Концертът на Лили Иванова в Летния театър, снимка: Община Ст. Загора

В годишните награди в категория категория „Търговски сгради и ритейл паркове“ ще се бори новоизградената сграда на покрития пазар „Васил Шаханов“. Модерното съоръжение е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м с 115 щанда, където се продават разнообразни стоки. Непосредствено пред сградата има изграден нов озеленен площад с водни ефекти и прилежащ паркинг. Партерите на сградата са с монтирани зелени стени – вертикални градини, които пречистват въздуха и създават комфортна градска среда. Автори на проекта по обновяване са фирма „Архитект Киряков” ЕООД, с ръководители на екип арх. Иван Киряков и арх. Петър Киряков.

Още от Built.bg:  Асен Василев: В проекта на бюджет за догодина са заложени значителни публични инвестиции
Покритият пазар, снимка: Община Ст. Загора

Конкурсът „Сграда на годината“ е създаден през 2002 г. Той е най-популярното и престижно ежегодно събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Гласуването се случва посредством въвеждане на валиден имейл адрес от 1 до 14 декември. Церемонията по връчване на наградите е предвидена за 15 декември.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам