Бюлетин

Три проекта на “Булгартрансгаз” са включени в Петия списък на проекти от общ интерес за ЕС

Европейската комисия прие и публикува Петия списък на проекти от общ интерес /ПОИ/ на 19 ноември 2021 г. В списъка са включени три проекта на “Булгартрансгаз” ЕАД, съобщиха от дружеството.

Това са проектите за разширение на подземното газохранилище Чирен, за газопроводна междусистемна връзка България-Сърбия /IBS/, както и за рехабилитация, модернизиране и разширяване на българската преносна система, информира БТА.

Проектите попадат в Клъстер номер 6.20. за увеличаване на капацитета за съхранение в Югоизточна Европа и Клъстер номер 6.8. за развитие и укрепване на инфраструктурата, който да позволи развитието на Газов хъб “Балкан”, уточняват от “Булгартрансгаз”.

От дружеството считат, че включването на тези три приоритетни проекта на “Булгартрансгаз” ЕАД в петия списък доказва стратегическата роля на българската газопреносна система за гарантиране сигурността на доставките и интегрирането на газовите пазари в региона.

Те ще стимулират диверсификацията на източниците и конкуренцията между доставчиците на газ. Реализацията на проектите ще допринесе и за намаляване на емисиите на парникови газове чрез създаването на условия за замяна с природен газ на използваните понастоящем въглища.

Чрез разширението на ПГХ Чирен ще се повишат капацитетите за съхранение от 550 млн. куб. метра до 1 млрд. куб. метра и за добив и нагнетяване от 3,5 млн. куб. метра дневно до 8-10 млн. куб. метра дневно. Това ще стимулира навлизането на нови пазарни участници и е от значителен интерес за търговците на втечнен природен газ, които ще могат да се възползват от допълнителна гъвкавост при доставките до своите клиенти.

“Булгартрансгаз” ЕАД кандидатства за съфинансиране на разширението по Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility – CEF). Проектът е в синергия с LNG терминала край Александруполис, в който дружеството участва с 20 процента от акционерния капитал на проектната компания.

Целта на газопровода IBS е да свърже газопреносните системи на “Булгартрансгаз” ЕАД и JP “SRBIJAGAS”, като осигури значим нов капацитет за пренос между двете мрежи, а чрез съществуващите връзки – и с останалите страни в региона. Проектният капацитет на газопровода е 1,8 млрд. куб. метра годишно с възможност за реверсивен пренос.

До момента проектът е съфинансиран от CEF с 28,2 млн. евро, допълват от дружеството.

Проектът за рехабилитация, модернизиране и разширяване на българската преносна система е планиран в три фази. Дейностите по проекта водят до гарантиране на сигурен и надежден пренос на природен газ, подобряване на ефективността, надеждността и гъвкавостта на преносната система и възможности за пренос на допълнителни количества природен газ през територията на страната, постъпващи през съществуващите и планирани точки на междусистемно свързване.

През 2022 г. се очаква да бъде приключено изпълнението на втората фаза, съфинансирана с 27,6 млн. евро от CEF. Първа и втора фаза на проекта включват модернизацията на общо 4 компресорни станции с инсталиране на 10 нови нискоемисионни газотурбинни компресорни агрегата, изграждане на 20 км нов газопровод и рехабилитация и подмяна на 81 км съществуващи газопроводи.

Третата фаза на проекта предвижда изграждане на около 19 км нов газопровод и компресорна станция с мощност 20 мегаватчаса. Реализацията й ще позволи допълнително увеличение на капацитета на IBS до 2,4 млрд. куб. метра годишно, се посочва още в съобщението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам