Бюлетин

Незаконният кей на Ахмед Доган на “Росенец” ще бъде съборен

Заради действията на Гроздан Караджов, министър в оставката на регионалното развитие от “Има такъв народ”, ще бъде събореният незаконни кей на Ахмед Доган на “Росенец”. Това написа във фейсбук страницата си лидерът на партия „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов.

„Иначе “ние сме ДПС”, а всички останали са “Промяната”. По делата ще ги познаете“, коментира Трифонов.

По-рано днес Гроздан Караджов, също във фейсбук страницата сте коментирали, че са свършили каквото са обещали. „Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата! Забавихме се малко, защото се наложи да наемем инженери водолази, които да извършат замерванията под вода! А и водата да се потопли!“, написа регионалният министър в оставка.

Снимка: FB/Grozdan Garadjov

След проверка на разширението на кейовата стена в лесопарк “Росенец” Регионална дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) – Бургас е съставила на 23 юни констативен акт за установени нарушения – липсата на необходимите строителни книжа, като има само Подборен устройствен план – парцеларен план, с което е финализирана проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от 22 март, заявиха за БТА от ДНСК.

Проверяваният строеж е “Удължаване на кейова стена – пристан за лодки и яхти”, който се намира в поземлен имот по кадастрална карта и кадастрални регистри на Бургас. Извършител е”Хермес Солар”ООД, строителят е неизвестен, за строителен надзор няма данни, показва справка в документа на РДНСК-Бургас. Констативният акт е основание за започване на административно производство по Закона за устройствата на територията, което може да бъде обжалвано. След края на съдебните процедури ДНСК може да издаде заповед за премахване на незаконни обекти, коментирани от Дирекцията.

На 22 март ДНСК установи, че разширението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа след извършена проверка по документи и на място по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.
Държавният строителен контрол не открива строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо оборудване „Кейова стена“, изградено в акваторията на Черно море, посочиха тогава от ДНСК.
С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м съгласноите кадастрални скици. Според тях обектът се води поземен имот.

От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас (СГКК) е издадена скица на имота, предназначена за пристанище, с вписан собственик „Хермес Солар“ ООД, съгласно констативен нотариален акт от 2020 г. В него е записано, че имотът се състои от две основни части – северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

При проверката на мястото от ДНСК е установено, че обектът “Кейова стена” представлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен ключ с образна форма “Г”, съобщиха на 22 март от ДНСК. Приблизителната дължина на съоръженията е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна – с приблизителна дължина 105 м. От огледа на мястото става ясно, че около 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на мястото има оголена, силно корозирала армировката. Върху нея е положена нова бетонова настилка. Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки. За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

На 22 март от ДНСК информираха също, че след проверката на държавния строителен контрол ще възложат външни специалисти извършване на подробно обследване, включващо и подводната основа на имота “Кейова стена” и въз основа на данните от последващото предприятие ще бъдат последващи законосъобразни действия по случая.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам