Бюлетин

Трима американци спечелиха Нобеловата награда за икономика

Илюстрация: nobelprize.org

Американските икономисти Бен Бърнанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг днес бяха удостоени с Нобелова награда за икономически науки за 2022 г. за изследванията си в областта на банковото дело и финансовите кризи. Съобщението бе направено от Кралската шведска академия на науките на специално събитие в Стокхолм.

Тримата икономисти ще си поделят тазгодишната награда на стойност 10 милиона шведски крони (близо 900 000 долара), предадоха световните агенции.

Те “значително са подобрили нашето разбиране за ролята на банките в икономиката, особено по време на финансови кризи. Съществено откритие в техните изследвания е защо избягването на банкови колапси е жизненоважно”, пише в изявление на шведската академия

Професор Бен Бърнанке бе президент на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ от 2006 до 2014 година. По време на мандата му начело на институцията протече глобалната финансова криза от 2008 година, припомня ДПА. В момента е сътрудник в института “Брукингс”.

Дъглас Даймънд е професор по финанси и има активна преподавателска дейност в Чикагския университет. Изследователската му дейност е насочена към финансовите посредници, финансовите кризи и ликвидността.

Филип Дибвиг преподава във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, професор по банкиране и финанси. Занимава се с изследвания относно корпоративни финанси, финансови пазари, ценообразуване на активи, ценни книжа, индустриална организация и управление на портфолио.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам