Бюлетин

Триумфалната арка в Букурещ беше отворена за посетители

Снимка: wikipeadia.org

Триумфалната арка в Букурещ беше отворена за посетители този уикенд. “В събота дойдоха 578 души, в неделя до 17:00 ч. бяха 402”, съобщиха за БТА от Общината.

Един от най-емблематичните паметници в румънската столица ще бъде достъпен за гостите и жителите на града всяка събота и неделя от 14:00 до 21:00 ч. до 29 октомври.

Арката е като тази в Париж, но е по-малка на размери. Тя е висока 27 метра и е посветена на победата, постигната от румънската армия в Първата световна война. От западната страна на паметника е изписан текстът: „Слава на тези, които с храбростта и кръвната си саможертва постигнаха национално единство”.

Работата по конструкцията и се извършва на етапи. Първоначално е направена от дърво, покрито с циментова замазка. От 1936 г. е напълно преустроена по проект на архитекта Петре Антонеску, като този път е направена от стоманобетон и гранит.

На 1 декември 1936 г. Триумфалната арка е тържествено открита в присъствието на крал Карол Втори и кралица Мария. Във вътрешността ѝ и от двете страни има стълби, които водят до терасата над паметника. Тя може да издържи на земетресение от над 8 степен по скалата на Рихтер, благодарение на 24-те антисеизмични изолатора и осемте амортисьора, вградени в сградата.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам