Бюлетин

Трудният път на Кевин Маккарти до председателското място на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ

Снимки: AP

Петдесет и седем годишният Кевин Маккарти зае престижния пост на председател на Камарата на представителите на американския Конгрес – третия по важност пост в САЩ. Маккарти е амбициозен политик, който се стремеше към този развой на кариерата си от години, но трябваше да преглътне 14 поражения за няколко дни, преди да бъде избран на 15-ия опит тази нощ, предаде Франс  прес.

Маккарти е роден през 1965 г. в Бейкърсфийлд, републикански бастион в бастиона на демократите Калифорния. Той  е син на пожарникар и на домакиня. Родителите му са демократи.

Маккарти не пропуска да изтъкне работническия си произход и обещава да защитава американската мечта за онези, които работят здраво. На 21 години той открива малък бизнес за сандвичи и се сблъсква с бюрокрацията в страната.

После бързо подновява университетското си обучение и става парламентарен асистент, а после и местен народен избраник, преди да влезе в Камарата на представителите през 2006 г.

Маккарти е специалист в изкуството за набиране на средства за партията. От 2014 г. той ръководи републиканската група в долната камара на Конгреса.

През 2015 г. Маккарти бе привърженик на Доналд Тръмп по време на първичните избори на републиканците.  След президентския вот през 2020 г. Маккарти  първоначално подкрепи “кръстоносния поход” на милиардера срещу изборните резултати, но бе потресен от атаката на привърженици на Тръмп срещу Конгреса на 6 януари 2021 г. и заяви, че Тръмп носи отговорност в тези прояви на насилие.

Седмица по-късно обаче той бе заснет широко усмихнат до милиардера в позлатените салони на Мар а Лаго, имението във Флорида на Тръмп. За да оправдае този обрат в позицията си, той заяви тогава: “Днес президентът Тръмп се ангажира да помогне за избора на републиканците в Камарата и Сената през 2022 г.  и изтъкна, че консервативното движение е единно.

Още от Built.bg:  Зелено, по-зелено, най-зелено: За климата и парите

Маккарти дори се сближи с привържениците на Тръмп в Конгреса, сред които и упорития Джим Джордан. Но това не направи избора му за председател на Камарата по-лесен. Редица привърженици на Тръмп не бяха убедени в позициите на Маккарти и упорстваха да му се противопоставят дори и когато самият Тръмп ги прикани да “гласуват за Кевин”.

Привърженици на Тръмп обвиняваха Маккарти, че “се е продавал на всеки в продължение на десетилетия”. Накрая след отстъпки Маккарти бе избран  и това бе реванш за поражението му при предишния му опит през 2015 г.

Начело на парламентарната група на републиканците в Камарата Маккарти  първоначално заемаше класическа републиканска позиция, насочена върху защитата на пазара и индивидуалния успех. Постепенно той напълно възприе плъзгането надясно на партията по въпросите за имиграцията, престъпността или правата на трансджендърите.

През 2015 г. гаф му коства председателския пост на Камарата. По време на интервю той се похвали, че разследващата комисия за атентата срещу американското посолство в Либия е подкопала шансовете на бившия държавен секретар Хилари Клинтън по време на кандидат президентската кампания. Тези думи бяха възприети тогава като признание, че драмата с атентата е била използвана за политически цели.

В Камарата Маккарти ще бъде запомнен и с осемчасовата си реч миналата година, която произнесе само, за да забави гласуването на мащабния план за инвестиции в инфраструктурата на страната, прокарван от президента Джо Байдън.

Тези дни Маккарти припомни този епизод и омаловажи мелодрамата, която бе наблюдавана в Конгреса тази седмица – едно невиждано нещо от 1859 г. “Държа рекорда за най-дългата реч, произнесена в пленарната зала. Няма проблем ако счупя и рекорда за най-много турове за избирането ми за председател на Камарата на представителите”. Все пак вторият рекорд му убягна – той е 44 тура, а Маккарти се справи на 15-ия тур.

Още от Built.bg:  Икономиките на страните от Европейския съюз забавят растежа

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам