Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Тунелът “Железница” ще бъде открит на 20-ти февруари

На 20 февруари откриваме тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Тунелът е уникално съоръжение, той е най-дългият тунел в България, строен по най-модерни технологии, съоръжен с всички системи за защита – за интелигентно управление на трафика, за контрол на достъпа. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в предаване по БНТ.

Той обясни, че тунелът е съоръжен с модерни системи за осигуряване на безопасността на пътуващите, включително с евакуационни изходи, с много модерна вентилационна система в случай на инциденти вътре в тунела. Изградена е система за известяване, която позволява чрез SOS кабели, свързани с мобилните оператори,  да се подават сигнали за опасност, има и модерни системи за пожароизвестяване и за видео- и аудиозапис. „Гарантирали сме безопасността. В непосредствена близост до тунела е изградена и хеликоптерна площадка за аварийно-спасителни дейности“, посочи министър Андрей Цеков.

Изградени са и сложни съоръжения преди и след тунела. Самият тунел е строен по австрийски модел – това е нов технологичен метод, при който скалната маса над тунелните тръби се интегрира като елемент от конструкцията на тунела, каза още той.

Тунел “Железница”, снимка: МРРБ

По думите му това е сложно съоръжение, което запълва част от липсващия ни коридор с Гърция. Предстои голямата предизвикателство – доизграждането на коридора източно от Кресненското дефиле, отбеляза Андрей Цеков.

Важно е България да има нормална свързаност между румънската и гръцката граница, т.е. пълноценни коридори, които да провеждат движението на пътници, стоки и суровини в посока юг – север, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Андрей Цеков подчерта, че е осигурен фронт за работа по всички важни стратегически проекти. Миналата година беше завършен участък от магистрала „Европа“, в момента се достроява последният участък, което означава, че в края на тази година ще бъде напълно завършена, каза министърът. За магистралата Видин – Ботевград той посочи, че предстои в следващите седмици да бъде открит нов участък от 13 км между Макреш и Бела, строи се и в участъка Мездра – Ботевград, в участъка между Видин и Макреш, предстои издаването на разрешително за строеж на участъците между Бела и Монтана.

Още от Built.bg:  Тръмп е първият държавен глава в САЩ, който застава пред наказателен съд

„От март  ще започне активното строителство по Русе – Бяла, за което издадохме разрешение за строеж и открихме строителната площадка миналата година“, припомни министърът. По автомагистрала „Хемус“ ще бъде подновено строителството по участъците от едно до три до Плевен. Към средата на годината очакваме да имаме разрешителни и аз участъците между Плевен и Велико Търново и там да се възобнови строителството, каза Андрей Цеков.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам