Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Турция откри най-дългия тунел в Европа

Турция откри днес най-дългия тунел в Европа и един от малкото двутръбни тунели в света, съобщи информационният сайт Хаберлер. Церемонията по въвеждането в експлоатация на тунела Зигана в Понтийските планини, Североизточна Турция, се състоя в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

С дългия 14,5 км тунел едночасовият маршрут между градовете Гюмюшхане и Трабзон ще бъде съкратен на 30 минути, а шофьорите ще пътуват по-удобно и с намален риск от инциденти.

Тунелът Зигана е третият по дължина двутръбен пътен тунел в света и най-дългият двутръбен тунел в Европа.

“С този тунел между Трабзон и Гюмюшхане свързваме Черно море с историческия Път на коприната. Този тунел, който прави планината Зигана проходима, ще бъде един от символите на развитието на този наш регион”, каза Ердоган, като обяви и бъдещи инвестиции в Трабзон.

В изказването си на церемонията по откриването на тунела, която се състоя само десетина дни преди президентските и парламентарни избори на 14 май, турският президент не пропусна възможността и за предизборна пропаганда.

“Внуците на Фатих (султан Мехмед II Завоевателя) ще дадат отговор на 14 май (датата на изборите). Съгражданите на мъченика Ерен Бюлбюл (15-годишен младеж от Трабзон, убит при сблъсъци между ПКК и турските сили за сигурност през 2017 г., бел.ред.) ще дадат отговор на 14 май на онези, които надуват платната си с подкрепата на терористичната организация”, каза Ердоган, очевидно визирайки подкрепата на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), обвинявана от правителството във връзки с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), за кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам