Бюлетин

Турция ще подготви пътната карта за газовия хъб до края на годината

До края на годината ще бъде подготвена пътната карта на Турция във връзка с идеята страната да се превърне в газов хъб за Европа, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирайки министъра на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Министърът отговори на въпросите на журналисти след заседание на кабинета, като поясни, че идеята Турция да се превърне в газов хъб, която наскоро спомена руският президент Владимир Путин, не е нова за Турция.

“От дълго време работим за превръщането ни в газов център. Всъщност нашите седем тръбопровода, пет съоръжения за втечнен природен газ, три от които са плаващи инсталации за съхранение и регазификация на втечнен газ, и две подземни газохранилища са показателни за тези дейности”, посочи той.

 

Дьонмез подчерта, че работите по превръщането на Турция в газов търговски център продължават.

“Нашите екипи са на път да приключат работата си по темата. До края на годината ще уточним пътната си карта”, каза министърът. “Важното тук е купувачът и продавачът да бъдат разглеждани заедно. Както се вижда от предишни проекти, Турция е в позицията на ключова страна”, добави той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на свой ред заяви, че Русия и Турция поддържат активни контакти по въпроса както на най-високо, така и на работно ниво.

По време на пресконференция Песков подчерта, че се работи по детайлите за създаването на газов хъб в Турция, като добави, че най-важният въпрос в проекта е свързан с доставките на газ.

“Както газоразпределителният център, така и въпросите за доставките на газ са в дневния ред на нашите контакти на високо и работно ниво”, заяви говорителят на Кремъл, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк.

Още от Built.bg:  Илон Мъск е подал молба за разрешение на дейност на компанията „Старлинк“ в Турция

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам