Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Турция започна подаването на първия газ от Черно море

Турция е започнала да подава първия газ от находището в Черно море по тръбопровода под морето, като достигането му до сушата се очаква да отнеме около 30 часа, съобщи министърът на енергетиката на страната Фатих Дьонмез пред турската частна телевизия НТВ.

Министърът посочи още, че в четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще съобщи добри новини относно цените на природния газ.

Запитан за актуалната ситуация по отношение на газа в Черно море министър Дьонмез заяви, че в четвъртък ще бъде открита първата фаза на проекта.

“От снощи отворихме клапаните на кладенците там и започнахме да изпомпваме газ към главния газопровод под морето. За 30 часа той ще достигне сушата. В четвъртък ще го изведем по суша”, обясни той.

Дьонмез посочи, че на първия етап ще бъдат експлоатирани десет кладенеца, а след три години броят им ще нарасне на 40. Ще увеличим добива от 10 млн. куб. м до 40 млн. куб. м, а на третия етап той ще нарасне до 60 милиона куб. м, добави министърът.

“След като (газът от Черно море) се влее в газоразпределителната мрежа, гражданите ще усетят реално ползата в бита си”, каза той.

По думите на министъра в Черно море има голям потенциал по отношение на проучванията за газ.

“Проучваме всяка една област на Черно море от запад на изток. Обнадеждени сме. Откритието в Западното Черноморие показва, че потенциалът е висок. Потенциалът на Черно море е висок, ние виждаме това”, каза той.

По отношение на дейностите по добива на нефт Дьонмез заяви, че през тази година, когато се навършват 100 години от основаването на Турция, ще бъде реализиран дневен добив от 100 хил. барела.

Още от Built.bg:  Директорът на Международната агенция за енергията: Ядрената енергия се завръща

Министърът засегна и въпроса за първата турска АЕЦ “Аккую”, която Росатом строи в средиземноморския окръг Мерсин, като каза, че на 27 април в централата ще пристигне първото ядрено гориво. Целта е първият енергоблок да бъде пуснат в експлоатация през 2024 г., посочи той.

По данни на властите запасите от газ в черноморския шелф са около 540 млрд. куб. м. Най-голямо е находището край Сакария (над 400 млрд. куб. м). Първоначално се планира от това находище да се добиват около 10 млн. куб. м газ на ден, или 3,4 до 4 млрд. куб. м годишно. До 2028 г. дневният добив трябва да достигне 40 млн. куб. м (15 млрд. куб. м годишно).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам