Бюлетин

Турска компания ще изгради газопровод за пренос на газ от румънско черноморско находище

Турската компания Кальон иншаат (Kalyon İnşaat) ще изгради газопровод за пренос на запасите от природен газ от около 200 милиарда кубични метра, открити от Румъния в находището Нептун дийп (Neptun Deep) в Черно море. Стойността на проекта е 530 милиона евро, а дългият 308 км газопровод ще бъде завършен за 24 месеца, съобщава турското бизнес издание “Дюня”.

Румънското правителство и Кальон иншаат подписаха договор за изграждането на проект за газопровод “Черноморско крайбрежие – Подишор”, с който природният газ ще бъде транспортиран по тръбопровод до точките на свързване във вътрешността на страната. На церемонията по подписването в сградата на румънското правителство присъстваха вицепремиерът Мариан Някшу, румънският министър на енергетиката Себастиан Бурдужа и членът на Изпълнителния съвет на Кальон иншаат Сердар Йовер.

Проектът, който е инвестиция на SNTGN Transgaz – държавна компания, отговаряща за изграждането и експлоатацията на румънските газопреносни линии, има за цел да спомогне за задоволяването на нарастващото търсене на газ в Европейския съюз и Румъния чрез газопровода, изграждан от Кальон холдинг, отбелязва “Дюня”.

Първата заварка на газопровода ще бъде направена до три месеца, съобщи Йовер. Той поясни, че 308-километровата линия ще се свърже с коридора BRUA, изтъквайки важността на този коридор.

“Коридорът BRUA е много важен коридор за енергийната сигурност на Европа, преминаващ през България, Румъния, Унгария и Австрия. Благодарение на нашия газопровод газът от Черно море ще може да достига до Австрия”, каза Йовер.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам