Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Учени подготвят мисия до Марс в опит да докажат теория за водата там

Технология, разработена от учени от университета в Абърдийн, ще бъде изпратена на Марс в опит да се докаже, че на повърхността на планетата може да се образува вода, съобщава ДПА.

Устройството, създадено от катедрата по планетарни науки на университета, ще следи процес, който според учените води до образуване на вода на планетата, но никога не е бил наблюдаван досега.

Първоначално инструментът трябваше да бъде изпратен на Марс по време на космическа мисия, разработена от Европейската космическа агенция и Роскосмос, но тя беше замразена след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

С финансиране от Космическата агенция на Обединеното кралство устройството ще бъде качено на предстояща японска мисия до Марс, планирана да се осъществи през следващите пет до десет години.

Снимка: AP

Течна вода никога не е била наблюдавана на повърхността на Марс, но учените смятат, че уникални соли на повърхността абсорбират водата от атмосферата и произвеждат течна вода под формата на солен разтвор през нощта, когато температурата е най-ниска.

Разработената в университета технология, наречена „Хабит“ – Habit (Habitability: Brine Irradiation and Temperature), ще се опита да регистрира този процес.

Апаратурата ще бъде заредена с вид соли, за които е известно, че съществуват на Марс. Това ще позволи на екипа да наблюдава дали и как солите абсорбират влагата от атмосферата и дали произвеждат вода.

Устройството ще изследва също така количеството на водните пари в атмосферата, дневните и сезонните вариации на температурата на почвата и въздуха, както и нивата на ултравиолетовата радиация.

Снимка: AP

Професор Хавиер Мартин-Торес, ръководител на катедрата по планетарни науки, ще представи „Хабит“ на представители на Космическата агенция на Обединеното кралство в централата на Японската агенция за аерокосмически изследвания в Токио този месец. След това той ще изнесе брифинг за технологията на Международния симпозиум по космически технологии и наука.

Още от Built.bg:  В края на 2023 е намалял броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в България

“Много сме благодарни и развълнувани, че имаме тази нова възможност да доставим „Хабит“ на Марс чрез Космическата агенция на Обединеното кралство и японската космическа програма. Въпреки че ще трябва да направим някои малки адаптации, за да гарантираме, че „Хабит“ е съвместим с японското оборудване. Тази работа обаче е незначителна в сравнение с годините на изследвания и разработки, които вече са извършени по устройството, за да стигнем до този етап”, каза професорът. „Преди това имах възможност да работя по друг инструмент – Rover Environmental Monitoring Station (REMS), който в момента се намира на марсохода „Кюриосити“ на НАСА“, каза ученият и добави: „Приятно е усещането да видя снимките на REMS на Марс и да мога да кажа, че някога съм държал този уред в ръцете си“.

Ако мисията се осъществи по план, „Хабит“ ще стане първият европейски инструмент за използване на ресурсите на място, който ще бъде разположен на повърхността на друга планета.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам