Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Учени предупреждават: Големият бариерен риф е изправен пред необратими последици от изменението на климата

Въздействието на климатичните промени върху прочутия Големия бариерен риф в Австралия може да стане необратимо в рамките на десетилетия, се посочва в доклад, изготвен по поръчка на правителството и цитиран от Синхуа.

В доклада, публикуван от Австралийската академия на науките в четвъртък, се оценява възможното бъдеще на природния обект при различни сценарии за емисиите.

В него се стига до заключението, че до 2050 г. щетите върху най-големия коралов риф в света могат да бъдат непоправими, независимо дали глобалните въглеродни емисии ще се стабилизират или не.

Снимка: AP

Докладът беше поръчан от Федералния департамент на изменението на климата, енергетиката, околната среда и водите, който ангажира Академията на науките да проведе три експертни кръгли маси относно въздействието на климата върху Бариерния риф, въздействията върху него и бъдещето му.

Повече от 80 водещи експерти допринесоха за изготвянето на доклада. Той беше предоставен на независимата експертна група по План за рифа до 2050 г., за да го разгледа в своите съвети към правителството относно устойчивостта на Големия бариерен риф и свързаните с него системи.

„Докладът ни напомня, че ако се придържаме към пътя, по който вървим в момента, това няма да предложи най-доброто решение за Големия бариерен риф“, заяви в съобщение за медиите Ченупати Джагадиш, президент на Австралийската академия на науките.

„В средносрочен план има възможности за забавяне на влошаването на състоянието на рифа, което обаче изисква Австралия да предприеме допълнителни действия сега“, уточни ученият.

В доклада се отправят няколко препоръки за подобряване на управлението на рифа, включително създаване на цялостна преценка на настоящата система, по-нататъшно разчитане на знанията на коренното население за стопанисване на земите и стандартизиране и централизиране на екологичните данни от Големия бариерен риф.

Още от Built.bg:  След европейските избори: какво е бъдещето на правителството на Олаф Шолц

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам