Бюлетин

“Уестингхаус” подписа споразумения за партньорство с пет български компании при реализацията на проекта за реактор AP1000 в АЕЦ “Козлодуй”

Американската компания “Уестингхаус” (Westinghouse) подписа днес споразумения за партньорство с пет български компании, които ще участват в реализацията на проекта за реактор от технологията АP1000 на компанията на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.


Снимка: БТА

Споразуменията бяха подписани в офиса на Американската търговска камара в България. Петте български компании, с всяка от които беше подписано споразумение, са: “Оскар – ЕЛ” (OSKAR EL), “Главболгарстрой” (ГБС, GBS), “Енпро Консулт” (ENPRO Consult), “ЕнергоСервиз” (EnergoService) и “ИКюИ” (EQE). Това е същността на използването на местния потенциал на бизнеса и академичните среди, който се дефинира чрез понятието локализация, около който термин се обединиха всички участници в срещата.

На снимката: посланикът на САЩ Кенет Мертен (дясно), министърът на енергетиката Румен Радев (втори отляво).
Снимкa:БТА

Българската компанията “Оскар – ЕЛ” (OSKAR EL) се занимава с инженерингова дейност в електроуправление и автоматизация на процеси. Фирмата извършва проектиране и изграждане на системи за електроуправление на машини и съоръжения на комплексни проекти в енергетиката.

На снимката (от ляво надясно): старши директорът в Westinghouse Electric Company Шон Джоунс подписа договор с управителят и собственик на фирма “ОСКАР – ЕЛ” Елена Минчева. Снимка: БТА

“Главболгарстрой” (GBS) са специализирани в изграждането на енергийна, транспортна и водна инфраструктура, както и в проекти за жилищно, търговско и промишлено строителство.  Това една от най-големите строителни групи в България и Югоизточна Европа. Услугите на компанията обхващат целия жизнен цикъл на строителните проекти – от създаването на концепция, планиране, оценяване и проектиране до строителство, управление, експлоатация и поддръжка.

На снимката (от ляво надясно): старши директорът в Westinghouse Electric Company Шон Джоунс подписа договор с председателя на управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг инж. Калин Пешов. Снимкa: БТА

“Енпро Консулт” (ENPRO Consult) е една от водещите български инженерингови фирми със богат опит в областта на индустриалните технологии. Българската компания предоставя разнообразни услуги – консултации, проектиране и инженеринг, доставки и поддръжка на експлоатацията в различни клонове на енергийния сектор, включително и за ядрени централи.

На снимката (от ляво надясно): старши директорът в Westinghouse Electric Company Шон Джоунс подписа договор с управителя на ЕНПРО КОНСУЛТ ООД Милан Миланов. Снимка: БТА

“ЕнергоСервиз” (EnergoService) доставя инженерингови услуги и продукти, които отговарят на изискванията на клиента и на най-високите стандарти за безопасност на ядрени и конвенционални централи. Компанията е сред лидерите в Южна и Източна Европа в областта на ядрената автоматика.

Още от Built.bg:  КАБ: От 2024 г. часовата ставка за предоставяне на архитектурни услуги да бъде увеличена на 125 лв.
На снимката (от ляво надясно): старши директорът в Westinghouse Electric Company Шон Джоунс подписа договор с изпълнителния директор на ЕнергоСервиз Георги Манчев. Снимка: БТА

“ИКюИ” (EQE) България е създадена през 1992 г. в София като смесено дружество с “ИКюИ интернешънъл” (EQE International), САЩ, предоставящо специализирани услуги за анализ на безопасността и сеизмично укрепване на рискови и високотехнологични обекти и съоръжения като ядрени и конвенционални електроцентрали, металургичната и химическата индустрии.

На снимката (от ляво надясно): старши директорът в Westinghouse Electric Company Шон Джоунс подписа договор с изпълнителния директор на “И КЮ И БЪЛГАРИЯ “АД Марин Йорданов. Снимка: БТА

Министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че това е много важна стъпка във внедряването на технологията АР1000 на територията на АЕЦ “Козлодуй”. Той изрази задоволство, че именно български компании ще участват в този процес и ще бъдат партньори на “Уестингхаус”. Министърът каза, че се надява и още български компании ще се присъединят. Той обеща, че правителството и Министерството на енергетиката ще съдействат с каквото е необходимо, за да се реализира проектът.

На снимката: министърът на енергетиката Румен Радев.
Снимка: БТА

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев изтъкна, че е много радостен, че парламентът даде предпоставки за реализацията на този проект, защото той е много голям за страната ни и ще продължи дълги години. Той припомни, че началото на този проект беше поставено в България преди време, като сега се продължава неговото развитие. Добрев добави, че всички са мотивирани от факта, че това може да стане първият реактор от технологията АР1000, който ще заработи на територията на Европа.

На снимката (от ляво надясно): изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов, председателят на комисията по енергетика Делян Добрев. Снимка: БТА

Изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов е сигурен, че днешното събитие е много важно за българските компании. Той е уверен, че това няма да са единствените български компании, които ще участват в този процес, защото и много други имат нужната експертиза в областта на ядрената енергетика. Според Николов това е само първата стъпка от този процес.

Още от Built.bg:  Заложените в бюджет 2024 пари за пътища и ВиК са близо 2,5 млрд. лв.
На снимката (от ляво надясно): главният изпълнителен директор на Американска търговска камара в България Иван Михайлов, посланикът на САЩ Кенет Мертен. Снимка: БТА

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен коментира, че това е първата стъпка от многото, които предстоят в този процес. Според него това е добър ден за партньорството между България и САЩ, както и между “Уестингхаус” и българските компании.

Представителят на “Уестингхаус” за България Иван Пиронков изтъкна, че американската компания продължава с развитието за диверсификацията на българската енергетика чрез стратегически партньорства с утвърдени български компании.


Снимка: БТА

Главният изпълнителен директор на Американската търговска камара в България Иван Михайлов заяви, че днес е голям ден за камарата. Според него това споразумение е от голямо значение за позитивното развитие на ядрената енергетика в България.


Снимка: БТА

“Уестингхаус” развива вече повече от 10 години инженерна дейност в България. В момента се провежда и мащабна програма за модернизация на системите в АЕЦ “Козлодуй”, припомня БТА.


Снимка: БТА

През януари тази година парламентът задължи служебното правителство да проведе преговори с правителството на САЩ за изграждане на нова ядрена мощност по технологията АР1000 на компанията “Уестингхаус” и до 1 март да предприеме действия за започване на строежа на реактора на мястото на определената за VІI блок на АЕЦ “Козлодуй” площадка.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам