Бюлетин

УФР: Инфлацията започва да намалява, но лихвите ще продължават да растат

Председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл заяви снощи в дългоочаквана реч пред Икономическия клуб във Вашингтон, че инфлацията започва да намалява, но процесът ще бъде дълъг и междувременно лихвите ще продължат да се покачват, съобщават световните агенции.

По думите му пазарите не трябва да се надяват на рязко падане на лихвите, ако икономическите данни не покажат, че това е възможно. Според Пауъл силният трудов пазар в САЩ, както показа докладът на министерството на труда от миналата седмица, тепърва ще трябва да се охлади.

Председателят на УФР посочи, че данните показват, че инфлацията е по-дълбока и сериозна, отколкото банката очаква, което означава, че лихвите ще трябва да продължат да се покачват.

Джером Пауъл, снимка: AP

“Истината е, че ние реагираме на данни. Докато продължаваме да виждаме силен трудов пазар и висока инфлация, ще трябва да правим нужните стъпки, за да ги охлаждаме”, каза Пауъл.

Но последната си среща миналата седмица УФР покачи лихвите с нови 25 базисни пункта до нива от 4,4-4,75 на сто. Покачването беше осмо поред от март 2022 г.

Пауъл не даде да се разбере когато може да очаква обръщане на тенденцията, но подсказа, че вероятно едва през 2024 г. инфлацията ще спадне до нива, считани от УФР за поносими.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам