Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

УФР може да е достигнало пиковите равнища на лихвените проценти

Президентът на структурата на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ в Бостън Сюзън Колинс заяви днес, че има признаци на напредък в охлаждането на инфлацията и че сега е моментът централната банка на страната да действа внимателно, когато става дума за следващите стъпки в областта на паричната политика, предаде Ройтерс.

“Рискът инфлацията да остане по-висока за по-дълго сега трябва да бъде претеглен спрямо риска, че прекалено рестриктивната позиция на паричната политика ще доведе до по-голямо забавяне на активността, отколкото е необходимо за възстановяване на ценова стабилност”, посочва Колинс в писмено обръщение. “Настоящият контекст изисква търпелив и внимателен, но съзнателен подход към проведените до момента действия на централната банка, като е необходими да се даде време за оценка на ефектите от тези действия, и след това да се се извършат подходящите стъпки, допълва Колинс.

В изявлението й се посочва още, че лихвените нива вече са близо до своя пик или, че дори са достигнали връхната им точка, но в него тя допълва, че може да се наложат нови увеличения в зависимост от постъпващите данни за икономиката.

От почти нулеви лихвени проценти през март 2022 г. УФР премести своята краткосрочна целева лихва нагоре агресивно и след повишаването на лихвите през юли, сега тя възлиза на между 5,25 на сто и 5,50 на сто.

Следващото заседание на УФР, на което ще бъде взето решение за нивото на основните лихви, ще се проведе на 19 и 20 септември.

Вчера централната банка на Австралия запази за трети пореден месец равнището на лихвените си проценти, като някои анализатори посочиха, че това може и да е краят на цикъла за затягане на паричната политика. По-късно днес своето решение се очаква да обяви и централната банка на Канада.

Още от Built.bg:  Джо Байдън се оттегли от канпанията за президент на САЩ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам