Бюлетин

УФР повишава водещата си лихва с 0,75 процентни пункта в борба с инфлацията

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши днес референтната си лихва с още 0,75 процентни пункта и намекна, че ще продължи да вдига показателя доста над равнището, достигнато до момента, предаде Си Ен Би Си.

В битката за понижаване на инфлацията, която се движи близо до най-високото си ниво от началото на 80-те години, централната банка вдигна лихвата си до диапазона 3-3,25 на сто, което е най-високото равнище от началото на 2008 година.

Показателят се увеличава с 0,75 процентни пункта за трети пореден път. Повишенията, които започнаха през март от близо нулево равнище, бележат най-агресивното затягане на паричната политика на УФР, откакто регулаторът започна да използва лихвата по овърнайт кредитите като основно средство за намеса през 1990 година, отбелязва Си Ен Би Си. Ситуацията може да се съпостави единствено с пoложението от 1994 година, когато банката повиши водещата си лихва с общо 2,25 процентни пункта.

Новите очаквания на институцията са показателят да достигне 4,40 на сто до края на текущата година, след което да скочи до 4,60 на сто през 2023 г. в борбата с инфлацията, допълва Ройтерс.

Същевременно тримесечните икономически прогнози на УФР сочат, че икономиката на САЩ ще се забави до минимален растеж през 2022 г., като в края на годината темпът може да е едва 0,2 на сто и да се ускори до 1,2 на сто догодина, което е доста под потенциала на най-голямата световна икономика. За безработицата се прогнозира да нарасне до 3,8 на сто през 2022 г. и до 4,4 на сто през 2023 година. За инфлацията се очаква бавно завръщане към целевото ниво от 2 процента през 2025 година.

Още от Built.bg:  Гледайте на живо годишната реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Понижения на лихвите не се предвиждат до 2024 година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам