Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

УФР повиши водещите си лихви до най-високото равнище от над 22 години

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши днес водещите си лихви до най-високото равнище, отчитано от над 22 години, информира Си Ен Би Си.

В очакван от пазарите ход, регулаторът увеличи лихвата по кредитирането с 0,25 процентни пункта до диапазона 5,25-5,50 процента. Средната стойност на този диапазон е най-високото ниво на референтния показател от началото на 2001 година.

Пазарите очакват сигнали дали това повишение ще бъде последното, преди представителите на УФР да направят пауза във вдигането на лихвите, за да проследят как предишните увеличения ще се отразят на икономическите условия. Макар ръководителите на институцията на заседанието през юни да намекнаха, че тази година предстоят още две повишения, пазарите залагат, че има доста голяма вероятност обявеното днес вдигане на ставките да е последното за годината.

Служителите на УФР вече не прогнозират рецесия в американската икономика и има възможност да се постигне връщане на инфлацията към целевото равнище без високи нива на загуба на работни места, каза Пауъл на пресконференция след заседанието.

По думите му обаче няма вероятност за понижаване на лихвите през текущата година, а преценката за догодина ще бъде направена на основание доколко “уверени” са служителите на УФР.

Според него на заседанието си през септември централната банка може да повиши отново ставките или да ги остави без промяна в зависимост от това, какво ще покажат новите икономически данни.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам