Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

УФР повиши водещите си лихви с 0,25 процентни пункта

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши водещата си лихва с 0,25 процентни пункта, изразявайки предпазливост относно банковата криза, наблюдавана напоследък, и намеквайки, че приближава краят на политиката му на вдигане на лихвите, предаде Си Ен Би Си.

Това е деветото увеличаване на лихвите от март 2022 г. и след него референтната лихва по овърнайт депозитите нараства до диапазона 4,75-5,00 процента, уточнява Ройтерс.

Комитетът по парична политика на централната банка същевременно посочи, че бъдещи увеличения не са сигурни и до голяма степен ще зависят от предстоящите икономически данни.

“Комитетът внимателно ще следи постъпващата информация и ще направи оценка за последиците върху паричната политика”, се посочва в изявление на комитета, разпространено след срещата.

Снимка: AP

УФР посочва, че банковата система е “стабилна и устойчива”, допълвайки, че неотдавнашните сътресения в банковия сектор “вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и компаниите и ще окажат натиск върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията”.

Експертите на централната банка прогнозират, че лихвите ще бъдат вдигнати само още един път тази година. За инфлацията се очаква до края на годината да достигне 3,6 процента, безработицата да се понижи до 4,5 процента, а растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 0,4 на сто.

Оценките за следващите две години остават почти без промяна спрямо предишните предвиждания, с изключение на прогнозата за нарастването на БВП, която за 2024 г. е понижена от 1,6 процента до 1,2 процента.

На пресконференцията след заседанието президентът на УФР Джером Пауъл увери, че банковата система е устойчива и депозитните потоци да се нормализирали.  Решителните действия на УФР, министерството на финансите и Федералната корпорация за застраховане на депозитите са показали, че спестяванията на вложителите в банковата система са сигурни, каза той.

Още от Built.bg:  Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян. Състоянието му е критично

По думите му централната банка сега прави вътрешен преглед, за да установи къде може да засили надзора и регулациите.

Връщането към целевата инфлация от 2 процента ще бъде дълго и трудно, посочи Пауъл.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам