Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Украйна получи финансова помощ от ЕС в размер на 1,5 милиарда евро

Ukraine Eu European Parliament  - Dusan_Cvetanovic / Pixabay

Снимка: AP

Украйна получи финансова подкрепа от Европейския съюз под формата на нов транш от 1,5 милиарда евро (1,6 милиарда долара), съобщи на официалната си страница Европейската комисия.

Киев се надява да получи още 10 милиарда евро по-късно през годината, казаха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Изплащането на 1,5 милиарда евро последва положителната оценка от страна на ЕК на договорените с властите в Киев политически условия, свързани с реформите в областта на съдебната система, борбата срещу прането на пари, управлението на публичните финанси, бизнес средата и селското стопанство, както и изискванията за докладване, за да се гарантира прозрачното и ефективно използване на средствата, посочват от ЕК.

Украинският финансов министър Сергий Марченко заяви, че ЕС, който предостави на Украйна 31 милиарда евро, се е превърнал в най-големия донор по отношение на финансирането на бюджета на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

“Международната подкрепа е ключът към осигуряването на макроикономическа стабилност и изграждането на основа за икономически растеж”, каза още Марченко.

Украйна е изправена пред бюджетен дефицит от 37 милиарда долара тази година и разчита в голяма степен на финансова помощ от западните си партньори, за да може да финансира своите социални и хуманитарни разходи.

Киев използва по-голямата част от държавните си приходи за финансиране на отбранителните си усилия, докато украинските войски са изправени срещу по-голямата и по-добре оборудвана руска армия.

Министър на икономиката Юлия Свириденко заяви, че правителството на Украйна очаква с нетърпение окончателното одобрение на кредитната програма на ЕС за Украйна на стойност 50 милиарда евро, като и се надява да получи още три транша тази година.

Още от Built.bg:  Световната преса: Г-7 отправи ясно послание към Путин

“Всъщност ние сме на крачка от стартирането на програмата и пълното редовно финансиране по нея”, каза Свириденко.

Според нея след окончателното одобрение Киев ще може да получи 1,89 милиарда евро през юни и още два транша на стойност около 4 милиарда евро през септември и ноември.

Украйна обаче ще трябва да осъществи редица реформи и да изпълни други програмни показатели, за да може да получи достъп до средствата.

Стъпките включват мерки за подобряване на прозрачността, борба с корупцията, подобряване на бизнес средата и доближаване на законодателството на страната до това на ЕС.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам