Бюлетин

Украйна се надява да привлече първоначално 40 млрд. долара за възстановяването си по “Зеления план Маршал”

Украйна се надява да привлече до 40 милиарда долара финансиране за първата част от така наречения “Зелен план Маршал” за възстановяване на икономиката си. Това е заявил пред Ройтерс Ростислав Шурма, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски, преди началото на двудневната среща на върха, която започва днес в Лондон и на която съвместни домакини са Украйна и Великобритания.

По време на срещата политици и финансисти ще обсъдят проблемите с краткосрочното финансиране на Украйна, както и ще разгледат дългосрочните усилия за възстановяването на страната.

Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва 411 милиарда долара – три пъти повече от брутния й вътрешен продукт. След инвазията на Русия през февруари 2022 г. чуждестранни съюзници са осигурили 59 милиарда долара за финансови нужди на Украйна.

Снимка: AP

Посочвайки сумата от 40 милиарда долара като подходяща за началната фаза на икономическата реконструкция, Шурма е обяснил, че първоначално фокусът ще бъде насочен към украинската железодобивна промишленост.

Секторът е допринесъл с около 10 процента към БВП на Украйна през 2021 г., осигурявал е една трета от приходите от износ и е дал работа на около 600 000 души. Той също така генерира 15 процента от въглеродните емисии в страната.

Според Шурма има възможност да се изгради украинска индустрия, захранвана от възобновяема енергия. “Нашата визия е да изградим зелена стоманодобивна индустрия в Украйна с капацитет 50 милиона тона”, добавя той.

Снимка: AP

За да подпомогне набирането на 20-40 милиарда долара първоначално финансиране, Украйна се надява на  коалиция от заинтересовани страни от индустрията, публичния и частния сектор.

Подготвителната работа вероятно ще отнеме около година и половина, въпреки че “действителното строителство ще започне едва след края на войната”, казва Шурма.

Още от Built.bg:  Газовият интерконектор между България и Сърбия ще бъде пуснат пробно

Очаква се британският премиер Риши Сунак да призове глобалните инвеститори и британския бизнес да засилят подкрепата си за Украйна, съобщи кабинетът му през уикенда.

По думите на Шурма средствата за възстановяването на Украйна ще бъдат комбинация от финансиране от агенции за експортно кредитиране в други страни, концесионно финансиране, управлявано чрез Украинския фонд за развитие и американската финансова корпорация “БлекРок” (Blackrock), собствен капитал на компаниите, преходно финансиране от ЕС и заеми от частния сектор.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам