Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Украйна ще строи 2500-километрова гранична ограда с Беларус и Русия

Украйна трябва да отдели пари от бюджета за следващата година, за да изгради по границите си с Беларус и Русия ограда с дължина над 2500 километра, за да предотврати вероятен приток на нелегални мигранти, заяви днес вътрешният министър Денис Монастирски, предаде Ройтерс.

Монастирски каза, че Украйна планира нови военни учения през следващите две седмици, за да се подготви в случай на опити на мигранти да преминат незаконно границата.
Украйна много внимава да не се превърне в нова гореща точка на мигрантската криза по границите на Беларус с Европейския съюз, подбуждана според Киев от Русия.
Наша ключова задача е да възпрем и прекратим възможен масиран поток от нелегални мигранти, каза Монастирски пред парламента.

Вчера Украйна съобщи, че е засякла група от 15 души от Близкия изток, които се опитвали да влязат на нейна територия от Беларус – първи подобен инцидент, откакто мигрантската криза ескалира.

Украйна е разположила 15 хеликоптера, два самолета и 44 дрона близо до границите си в отговор на кризата. ЕС обвинява Беларус, че превозва мигранти със самолети и ги подтиква да пресичат незаконно границата с Полша и Литва. Беларус и съюзникът й Русия отричат да подклаждат кризата. Напрежението по полско-беларуската граница възникна в момент, когато Украйна и държавите от НАТО изразиха безпокойство от движението на руски войски близо до украинската граница.

Трябва да разберем, че изграждането на подобаваща държавна граница от Украйна по цялата й дължина с Руската федерация, страната агресор, и с Република Беларус, е надеждно противодействие на тази агресия, каза министърът.

Тази седмица парламентът даде право на украинските граничари да използват военна техника и огнестрелно оръжие. Запитан за това, Монастирски каза, че граничарите трябва да са готови да ги използват, ако се наложи, но добави, че за момента няма такава необходимост. Отношенията между Киев и Москва рязко се влошиха, след като през 2014 г. Русия анексира украинския Кримски полуостров, а в Източна Украйна избухнаха сражения между украинските войски и проруски сепаратисти.

Още от Built.bg:  Димитър Радев: България възможно най-скоро трябва да финализира процеса на европейска интеграция чрез присъединяване към еврозоната

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам