Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Украйна ще участва в консултациите на ЕС по “Северен поток-2”

СНИМКА: BTA/AP

Украинското енергийно министерство съобщи днес, че ще бъде включено в консултациите на Европейската комисия по изготвяне на правно становище за газопровода “Северен поток-2″, предаде Ройтерс.

Украйна ще бъде активен участник в процеса по сертифициране и то не само политически, но и правно, се посочва в комюникето на министерството.
Киев се противопоставя на “Северен поток-2″, който ще доставя руски газ за Германия, обвинявайки Москва, че използва енергията като “оръжие” срещу Европа. Москва отрича.

Германският енергиен регулатор спря във вторник процеса по сертифициране на “Северен поток-2″ и това може да отложи въвеждането му в експлоатация до март догодина, твърдят правителствени източници, цитирани от Ройтерс.

Базираният в Швейцария консорциум Норд стрийм 2 (Nord Stream 2) трябва да създаде дъщерно дружество по германското законодателство, за да покаже, че има достатъчно финансиране и независимост от руската компания майка Газпром, преди да се възстанови четиримесечният срок на сертифициране.

От пресслужбата на оператора на “Северен поток-2″ съобщиха още във вторник пред ТАСС, че предприемат тази стъпка, за да гарантират спазването на приложимите правила и разпоредби.

Оттам обаче не коментираха подробности по процедурата, нито пък нейния срок или влияние върху графика за пускане на газопровода в експлоатация.

Преди замразяването на процедурата този период трябваше да изтече през януари и след това препоръката на германския регулатор да бъде изпратена за оценка в ЕК.

Кремъл заяви вчера, че сертифицирането е “сложен процес” и че не вижда политика зад решението на германския енергиен регулатор да спре процеса на одобрение на газопровода.

Според източниците на Ройтерс, Германия е настоявала Газпром да спазва както германските закони, така и законите на ЕС, и е предупредила да се избягват незаконни продажби на газ.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

Пазарни източници пък са загрижени за доставките на Газпром за експортните пазари на фона на ниските запаси в началото на зимата.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам