Бюлетин

Украйна съобщи за руска атака срещу пристанищна инфраструктура в Одеска област

Руските сили извършиха тази нощ атака с дронове камикадзе “Шахед-136” срещу пристанищна инфраструктура на река Дунав в Одеска област. Това предаде украинската новинарска агенция Укринформ.

“Три дрона бяха унищожени от силите за противовъздушна отбрана. В резултат на ударите бе унищожен хангар със зърно и бяха повредени цистерни с други товари. В един от производствените обекти избухна пожар, който бързо беше потушен”, се казва в изявление на южното военно командване на Украйна.

Атаките с дронове на руските сили са били срещу пристанищата Рени и Исмаил, разположени на река Дунав, съобщи междувременно румънската медия Диджи24.

Пристанището в Одеса, снимка: AP

“Това е най-близкият удар до румънска територия, регистриран от началото на войната. Говорим за разстояние от около 200 метра през Дунава от румънска територия, в района на украинското пристанище Рени, което се намира на около 10 километра от Галац”, съобщава кореспондентът на медията Андреа Джорджеску.

Румънските военноморски власти се опитват да установят дали снощната атака е нанесла щети по румънски шлепове и катери и дали има пострадали румънски моряци.

Според свидетели, цитирани от Диджи24, най-малко девет дрона последователно са атакували района на пристанище Рени. “От началото на войната то придобива все по-голямо значение, като се има предвид нуждата на Украйна да осигури експортен поток за зърното си”, отбелязва медията и припомня отказа на Русия да удължи споразумението за експортен коридор с посредничеството на Турция и ООН.

Диджи24 определя атаката по украинските дунавски пристанища Рени и Исмаил като стратегически удар на руската армия върху жизненоважна инфраструктура за Украйна, така че да не може да транспортира зърното си до други страни.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев даде начало на строителството на новия лъч на софийското метро

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам