Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Укрепването на рисковите сгради в Истанбул ще отнеме 5 години

„Градската трансформация“ на Истанбул, чиято цел е да бъдат укрепени рисковите сгради в земетръсните зони на страната, ще отнеме пет години, посочва турският новинарски сайт „Хюриет дейли нюз“.

През последните години в Турция са в ход множество проекти за градска трансформация, в обсега на която влизат около 600 000 отделни жилища.

Истанбул, където много учени очакват в близките години да стане ново силно земетресение, е приоритетен град в рамките на усилията за реконструкция. През август 1999 г. районът на града бе разтърсен от мощен трус с магнитуд 7,6, при който по официални данни са загинали над 17 000 души, а по неофициални данни жертвите са близо 40 хиляди. Експерти смятат, че лошото строителство в мегаполиса е допринесло за големия брой жертви.

Понастоящем в Истанбул са в ход проекти за обновяване на около 200 000 жилищни единици.

Истанбул

„Хюриет дейли нюз“ посочва, че липсва интерес от страна на частния сектор в Турция към проектите, поради което основната тежест за изпълнението им пада върху държавата.

Според представители на строителния сектор общата стойност за реконструкция на 600 000 жилищни единици ще бъде над 1,5 трилиона турски лири (приблизително 49,8 милиарда щатски долара).

Председателят на Комисията за жилищно строителство на Истанбулската търговска камара Мюкремин Текин, цитиран от „Хюриет дейли нюз“, е отбелязал, че разходите за материали, труд и изкопни дейности представляват перата с най-голяма финансова тежест в проектите. Според него строителният сектор в страната е в състояние да отговори на изискванията на „голямата трансформация“ за осигуряването и производството на материали.

Тахир Телиоглу, президент на Асоциацията на строителните предприемачи в Турция, е на мнение, че държавата трябва да предприеме мерки за привличане на частния сектор в проектите за трансформация, тъй като дефицитът на работна сила е станал много голям. За да стане градската трансформация по привлекателна за частния сектор “има нужда от регулации по основни въпроси като условия на труд и административни разходи”, е добавил  той.

Още от Built.bg:  Кой поема управлението на Иран след смъртта на президента

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам