Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Унипер” оценява щетите от спирането на “Северен поток -2”

Германската компания за комунални услуги “Унипер” (Uniper) съобщи, че прави оценка дали спирането на “Северен поток -2“ ще доведе до обезценка на вложените от нея 1 милиард евро (1,1 милиарда долара) в тръбопровода, предаде Ройтерс.

“Унипер”, по-голямата част от която е притежание на финландската “Фортум” (Fortum), съобщи, че ескалацията на кризата в Украйна означава, че пускането на “Северен поток-2” може да бъде допълнително забавено или той да бъде засегнат по друг начин. Компанията добави, че постоянно след ситуацията.

Берлин спря вчера “Северен поток-2”, който има за цел да удвои потоците руски газ за Германия, след като Русия призна официално независимостта на Донецка и Луганска народна република в източна Украйна.

“Унипер” е една от петте компании, всяка от които вля по близо милиард или повече евро в тръбопровода и бе предупредена в миналото , че средствата, които е предоставила за “Северен поток-2” могат да бъдат изгубени, ако проектът не може да бъде завършен.

Правим оценка на влиянието от вчерашното решение върху нашите претенции по отношение на “Северен поток-2”, включително потенциални последици като обезценка. Това каза пред медиите при представянето на годишните резултати главният изпълнителен директор на компанията Клаус-Дитер Маубах.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц вчера спря тръбопровода, струващ над 9,5 милиарда евро, заявявайки, че в светлината на последните събития икономическото министерство трябва да даде нова оценка за сигурността на енергийните доставки.

Това означава, че липсва ключово изискване в процеса на сертифициране, което практически води до спиране за неопределен период на газопровода, който заобикаля Украйна.

Акциите на “Унипер”, който е един от основните чуждестранни инвеститори в руския енергиен сектор, се понижиха с 6,9 на сто след съобщението на компанията. Това е най-ниското им равнище от 2 септември.

Още от Built.bg:  Mерил Стрийп и всички нейни лица

Австрийската О Ем Ви  (OMV) обяви вчера, че в момента не вижда необходимост от преоценка на участието си в в “Северен поток -2”.

Маубах заяви, че “Унипер” за момента не обмисля никакво правни стъпки във връзка със спирането и се надява газопроводът да бъде сертифициран при дипломатическо решаване на украинската криза.

Другите съинвеститори в газопровода са “Шел” (Shell), френската “Анжи” (Engie) и германската “Винтерсхал деа” (Wintershall Dea), която ще проведе утре годишната си пресконференция.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам