Бюлетин

Управлението на Античния театър ще бъде предоставено на Община Пловдив

Служебният кабинет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност “Античен театър” – публична държавна собственост, на Община Пловдив за срок от 10 години. Това информират от Министерството на културата на своята интернет страница.

Недвижимата културна ценност “Античен театър” се намира в град Пловдив, ул. “Цар Ивайло” № 4 и представлява поземлен имот с площ от 6656 кв. м и четири сгради.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния археологически музей – Пловдив.

Концерт в Античния театър – Пловдив, снимка: БТА

Според открит през 2016 г. античен надпис на старогръцки език, който е намерен в неразкрито във времето стълбище на Античния театър, археологическият паметник е датиран през 90-те години на I в. сл. Хр., най-вероятно при управлението на император Домициан, когато градоначалник на Филипопол е бил Тит Флавий Котис – потомък на тракийската царска династия, три пъти първожрец на провинция Тракия, съдебен представител на метрополията и отговорник за строежите. Допреди няколко години се е приемало, че той е строен през 116-117 година сл. Хр., по времето на император Марк Улпий Траян. Театърът е просъществувал до края на IV в. Той е сред най-добре запазените антични театри в света.

Повече от 40 години Античният театър в Пловдив е културно средище, като сцената му се използва за класическа драма, концерти, танци и опера. Той е открит при прокопаване на главната транспортна улица под Трихълмието и неговото проучване продължава около 10 години – от 1968 до 1979 година. За публиката театърът отваря врати на 18 октомври 1981 година. /ИРС

Още от Built.bg:  "Булгаргаз" и унгарската "Ем Ви Ем СиИЕнерджи" подписаха меморандум за доставка и търговия с втечнен природен газ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам