Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Управлението на Античния театър ще бъде предоставено на Община Пловдив

Служебният кабинет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност “Античен театър” – публична държавна собственост, на Община Пловдив за срок от 10 години. Това информират от Министерството на културата на своята интернет страница.

Недвижимата културна ценност “Античен театър” се намира в град Пловдив, ул. “Цар Ивайло” № 4 и представлява поземлен имот с площ от 6656 кв. м и четири сгради.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния археологически музей – Пловдив.

Концерт в Античния театър – Пловдив, снимка: БТА

Според открит през 2016 г. античен надпис на старогръцки език, който е намерен в неразкрито във времето стълбище на Античния театър, археологическият паметник е датиран през 90-те години на I в. сл. Хр., най-вероятно при управлението на император Домициан, когато градоначалник на Филипопол е бил Тит Флавий Котис – потомък на тракийската царска династия, три пъти първожрец на провинция Тракия, съдебен представител на метрополията и отговорник за строежите. Допреди няколко години се е приемало, че той е строен през 116-117 година сл. Хр., по времето на император Марк Улпий Траян. Театърът е просъществувал до края на IV в. Той е сред най-добре запазените антични театри в света.

Повече от 40 години Античният театър в Пловдив е културно средище, като сцената му се използва за класическа драма, концерти, танци и опера. Той е открит при прокопаване на главната транспортна улица под Трихълмието и неговото проучване продължава около 10 години – от 1968 до 1979 година. За публиката театърът отваря врати на 18 октомври 1981 година. /ИРС

Още от Built.bg:  ЕС и президентът на Украйна ще подпишат днес споразумение в областта на сигурността

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам