Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Управлението за федерален резерв започва днес двудневно си заседание по паричната политика

Снимка: AP

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ започва днес поредното си двудневно заседание по паричната политика, в края на което се очаква институцията да остави без промяна основните си лихви. Ако тази прогноза се сбъдне, това ще бъде четвърти пореден път, когато УФР запазва ставките на достигнатия през юли 22-годишен максимум – в диапазона 5,25 – 5,50 процента.

На предишното си заседание през декември УФР сигнализира, че през 2024 г. предстоят три лихвени понижения – вероятно с по четвърт процентен пункт, докато пазарите предвиждаха четири намаления, започващи през март.

Оттогава насам силните данни за икономиката на САЩ подтикнаха анализаторите да коригират очакванията си. Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ отчете реален растеж от 3,3 процента през четвъртото тримесечие на миналата година на годишно усреднена база, надминавайки очакванията за ръст с 2 на сто.

Мнозинството от експертите сега залагат на продължаване на лихвената пауза на УФР, като според показателя “Си Ем И ФедУоч” (CME FedWatch), вероятността за такава след края на започналото днес заседание е 97,4 процента.

Също така пазарите в момента оценяват на 49 процента шанса за намаляване на лихвите на заседанието на УФР през март, докато в края на декември вероятността бе 86 процента.

“Спекулациите относно краткосрочната посока на лихвените проценти продължават да бъдат доминиращ фактор, движещ финансовите пазари”, каза икономистът от британската банка “Лойдс” (Lloyds) Никеш Сауджани, цитиран от Ройтерс.

“УФР е изправено пред картина, описваща все още силна икономическата активност, представяща се по-добре от очакваното, въпреки че мерките, свързани с инфлацията продължават да забавят икономиката. Това едва ли предполага, че икономиката спешно се нуждае от намаляване на лихвите”, добави той.

Още от Built.bg:  Урсула фон дер Лайен: ЕС е привърженик на по-индивидуален подход към Пекин

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам