Бюлетин

Уравнение на седмицата: – 70 руски дипломати + един ултиматум

Във вторник, тази седмица, малко след като подаде оставка, премиерът Кирил Петков заяви, че България ще отзове 70 дипломатa от посолството на Руската федерация в София. Изявлението, дошло от кулоарите на народното събрание, предизвика вълна от реакции и решения.

Искам да кажа на всички чужди страни, не само на руската, че всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани да си отидат обратно в страната, от която са дошли.

Петков отказа да даде повече подробности за дейността, която са осъществявали дипломатите, тъй като информацията е конфиденциална. Мога да кажа, че голяма част от тях са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие, обясни министър-председателят.

Снимка: БТА

По-късно стана ясно, че решението е взето от Министерството на външните работи на база изготвени от ДАНС доклади. Между временно, коалиционният партньор на правителството в оставка – БСП, в лицето на нейния лидер Корнелия Нинова обяви, че замразява преговорите с Продължаваме промяната.

„Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел“, посочва Нинова.

От БСП съобщиха, че ще се върнат на масата за преговори едва, когато премиерът обясни пред депутатите, на закрито заседание, мотивите за взимане на решение за експулсиране на руските дипломати и едва, когато от ПП предложат нов кандидат за премиерския пост.

Корнелия Нинова, снимка: БТА

Още на следващия ден, в сряда, такова закрито заседание беше проведено в НС.

„Беше в закрито заседание разглеждан въпросът, за съжаление аз не мога да разкривам детайли. Този факт е обществено известен“, посочи Асен Василев.

„За да се вземе такова решение, първо трябва да има доклади на службите, с които аз не съм запознат. Това е решение, което е било в процедура, то не е еднолично или едностранно. По-скоро трябва да бъде попитан премиерът, защото при него докладват всички ръководители на служби в България“, допълни Радостин Василев, без да даде повече подробности какво е обсъждано на заседанието.

От срещата на НАТО в Мадрид пък президентът Румен Радев заяви, че президентството не е запознато с доклада на ДАНС като загатна съмнение, че решението за експулсиране на руските депутати може да е взето еднолично от премиера Кирил Петков. Това отново наля масло във вече обтегнатите отношение между президента и премира.

От ПП пък заявиха, че докладът на ДАНС е бил изпратен до президентството. По-късно от там отново отрекоха тази информация.

Въпреки, че след закритото заседание на НС, на което премиерът бе изслушан за мотивите за изгонването на 70 руски дипломата и въпреки информацията, че решението е взето то МВнР, след срещата на Корнелия Нинова и Кирил Петков в четвъртък, от БСП съобщиха, че продължават да искат от коалиционният си партньор нов кандидат за премиер.

Напрежението около изгонването на руските дипломати нарасна след като в четвъртък вечерта Посолството на Русия в България поиска от Министерството на външните работи на България да отмени решението за експулсиране на 70 служители на руски дипломатически представителства.

“Считаме обявяването за персона нон грата и за неприемливи лица 70 служители на руски учреждения в чужбина на територията на България безпрецедентен, клеветнически, абсолютно необоснован и провокационен акт, подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна напълно отхвърля тези обвинения”, се казва в публикувано изявление на посолството на Русия.

В изявлението на руското посолство в София се посочва, че в случай че България не отзове на 1 юли съответните ноти, “пред руското ръководство незабавно ще бъде поставен въпросът за закриване на посолството” в София,. “В такъв случай цялата отговорност за изключително тежките последици за отношенията между Руската федерация и Република България ще е на българската страна”, се подчертава в текста.

В интервю за БНТ посланикът на Русия у нас – Елеонора Митрофанова, заяви, че на 28 юни в 17 часа е била извикана в българското Министерство на външните работи, където са и били връчени вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души – общо 48 души.

В интервюто тя се държа предизвикателно и на моменти дори грубо. То бе изпълнено и с персонални нападки към премиера Кирил Петков.

“Разбирате ли, искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни срещу конкретни хора, да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако имат доказателства, то, разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души! Защо?”, каза Митрофанова. “Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия”, допълни Митрофанова по адрес на премиера Петков. След което добави: “Той е човек без корени, който абсолютно не разбира. Ако беше променил реториката си и не говори така, както говори, мисля, че щеше да има много дълъг политически живот”.

Късно снощи на председателски съвет на парламента беше решено да се извика и председателят на Държавна агенция “Национална сигурност” Пламен Тончев, съобщи пред журналисти председателят на ПГ на “Възраждане” Костадин Костадинов. Председателският съвет на Народното събрание заседава за втори път във връзка с подадената вчера нота от посолството на Руската федерация. В него участва и министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

Генчовска е информирала председателския съвет на парламента каква информация е дошла в МВнР във връзка с експулсирането на руските дипломати. Дала съм точно информация каква кореспонденция е дошла при нас, какви указания сме поискали от Министерския съвет – всичко е с гриф, обясни външният министър в оставка пред журналисти в Народното събрание. Очакваме указания от премиера какво да предприемем оттук нататък, изпратено му е официално писмо, подчерта Генчовска. И добави – има координация, говорено е с него, нека да дойдат писмени указания от него.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам