Бюлетин

Урсула фон дер Лайен: Москва използва газа като инструмент за изнудване

Заявлението на руската енергийна компания “Газпром”, че едностранно спира доставките на газ за клиенти в Европа е пореден опит на Русия да използва газа като средство за изнудване. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление, разпространено от пресслужбата на ЕК.

Фон дер Лайен определи този ход като “неоправдан и неприемлив”. Според нея той “отново показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ”. “Ние сме готови за този сценарий. Поддържаме тясна връзка с всички държави членки” на Европейския съюз, заяви тя. “Работим за осигуряване на алтернативни доставки и възможно най-добрите равнища на запаси в ЕС”, каза Фон дер Лайен.

По думите и страните от ЕС са задействали планове за непредвидени ситуации за подобен сценарий и ЕК работи в координация и солидарност с тях. Тя заяви, че в момента се провежда среща на газовата координационна група и ЕС подготвя съгласуван отговор.

Ние също така ще продължим да работим с нашите международни партньори, за да осигурим алтернативни потоци. А аз ще продължа да работя с европейските и световни лидери за гарантиране на сигурността на енергийните доставки в Европа“, каза Фон дер Лайен.

“Европейците могат да имат доверие, че ние оставаме единни и в пълна солидарност с държавите членки, засегнати от това ново предизвикателство. Европейците могат да разчитат на пълната ни подкрепа”, заяви тя.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам