Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ускорява се започването на строителството на пречиствателна станция на територията на Рилския манастир

Ускорява се започването на строителството на пречиствателна станция на територията на Рилския манастир. Процесът е свързан с приемането на Подробния устройствен план (ПУП) на Рилската Света обител. Вчера служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий са обсъдили въпроси, свързани с процедирането на ПУП-а и възможните стъпки за ускоряване процеса по приемането му, съобщиха от министерството.

Намеренията са освен пречиствателна станция в Светата обител да се изградят още водопровод и канализация, които да свържат всички сгради на територията на манастира. А тъй като електропреносната мрежа там е правена преди 60-70 г., се планира да се изгради наново, като се поставят нови съвременни трафопостове, които да свържат всички нови сгради и сега съществуващите.

Снимка: МРРБ

Подробният устройствен план е ключов за започване строителството на пречиствателна станция на територията на манастира и е необходимо условие за въвеждането в експлоатация на готови от години сгради – за поща, пожарна, полиция, кметство и училище в рамките на манастира. Въпросът с одобрението на ПУП-а на Рилския манастир се дискутира от години при различни правителства, но без резултат, стана ясно на срещата.

“За съжаление в цялата държава е така”, коментира регионалният министър. “Все няма планиране и накрая се оказва, че колкото и да сме бедна държава по-лесно се намират пари, отколкото нещо да е планирано навреме”, подчерта още архитект Шишков и добави, че “ПУП няма, защото не е планирано навреме”.

През 2020 г. за проекта на пречиствателната станция за нуждите на Рилския манастир бяха осигурени от държавата 1,6 млн. лв. Отделно с близо 6 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за Светата обител, а други 600 000 лв. бяха отделени за реконструкцията и художествената реставрация на манастира.

Още от Built.bg:  Безвъзмездно финансиране от САЩ на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам