Бюлетин

Ускорява се започването на строителството на пречиствателна станция на територията на Рилския манастир

Ускорява се започването на строителството на пречиствателна станция на територията на Рилския манастир. Процесът е свързан с приемането на Подробния устройствен план (ПУП) на Рилската Света обител. Вчера служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий са обсъдили въпроси, свързани с процедирането на ПУП-а и възможните стъпки за ускоряване процеса по приемането му, съобщиха от министерството.

Намеренията са освен пречиствателна станция в Светата обител да се изградят още водопровод и канализация, които да свържат всички сгради на територията на манастира. А тъй като електропреносната мрежа там е правена преди 60-70 г., се планира да се изгради наново, като се поставят нови съвременни трафопостове, които да свържат всички нови сгради и сега съществуващите.

Снимка: МРРБ

Подробният устройствен план е ключов за започване строителството на пречиствателна станция на територията на манастира и е необходимо условие за въвеждането в експлоатация на готови от години сгради – за поща, пожарна, полиция, кметство и училище в рамките на манастира. Въпросът с одобрението на ПУП-а на Рилския манастир се дискутира от години при различни правителства, но без резултат, стана ясно на срещата.

“За съжаление в цялата държава е така”, коментира регионалният министър. “Все няма планиране и накрая се оказва, че колкото и да сме бедна държава по-лесно се намират пари, отколкото нещо да е планирано навреме”, подчерта още архитект Шишков и добави, че “ПУП няма, защото не е планирано навреме”.

През 2020 г. за проекта на пречиствателната станция за нуждите на Рилския манастир бяха осигурени от държавата 1,6 млн. лв. Отделно с близо 6 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за Светата обител, а други 600 000 лв. бяха отделени за реконструкцията и художествената реставрация на манастира.

Още от Built.bg:  Реакциите в парламента след скандалния доклад за Лукойл

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам