Бюлетин

Успешно e приключил първият етап от проучванията за соларен парк на язовир Огоста

Компанията “Профайн Енерджи” (Profine Energy) съобщава, че е завършила първата фаза от икономическата и техническа оценка за евентуалното изграждане на плаващ соларен парк на язовир “Огоста”.

Съвместното дружество между германските компании “Профайн Груп” (Profine Group) и “Вирт Групе” (Wirth Gruppe) заяви, че това може да бъде най-големият подобен фотоволтаичен парк в Европа. Компанията планира да построи завод за производство на плаващи компоненти край Монтана, както и създаване на обособена индустриална зона в града.

Инвестицията в производствени мощности може да е над 50 милиона лева и да разкрие стотици нови работни места с постоянна заетост. В допълнение към социалните ползи, “Профайн Енерджи” ще инвестира за развитието на региона и опазването на природата и аквакултурата в язовира. Общата стойност на цялата инвестиция, включително изграждането на соларния парк и ремонта на язовирната стена, може да достигне 1 млрд. евро. Това би била първата стъпка към превръщането на Монтана в индустриален център с устойчиви и екологични производства, пише в съобщението.

“Резултатите от първоначалната оценка на проекта са положителни. Обнадеждени сме, че инвестиция от такъв мащаб може да се реализира точно в Северозападна България. Тя би допринесла значително за развитието на местната икономика и за откриването на повече работни места в региона”, казва Крум Василев, представител и управляващ партньор в компанията за България. “Подобна инвестиция ще превърне Община Монтана в първенец и двигател на зеления преход в България”, заяви още той.

Крум Василев, управляващият партньор на Profine Еnergy, снимка: БТА

Компанията вече съобщи, че ще използва предимно български подизпълнители, което ще спомогне за развитието на сектора в България и ще генерира допълнителни работни места. Потенциалната инвестиция ще създаде нуждата от квалифицирани служители с научно-техническа и инженерна насоченост, които ще бъдат ангажирани с ремонта на язовира, изграждането на плаващия соларен парк и промишленото производство, посочват от компанията.

Още от Built.bg:  ЕЦБ изразява позитивна оценка за изготвения проект на нов Закон за Българската народна банка

Първият плаващ соларен парк в България може да заработи до 4 години. Той ще се намира на територията на язовир “Огоста”. Това каза за БТА в началото на март управляващият партньор в България на компанията “Профайн Енерджи” Крум Василев. По думите му първоначално плановете са били този парк да бъде с мощност около 1 гигават, но в крайна сметка мощността ще бъде между 500 и 800 мегавата.

БТА припомня, че граждани на Монтана, ловци и риболовци протестираха срещу инвестиционното намерение в началото на годината. След това икономическият министър Никола Стоянов коментира, че ако на язовира се построи фотоволтаичен парк, то той няма да заеме цялото пространство върху съоръжението и няма да пречи нито на стопанските и туристическите дейности, нито на риболовците в района.

В петък по време на парламентарния контрол Стоянов каза, че поради различни обстоятелства реални ремонти действия по съоръжението не са започнати. Според направена оценка възстановителните и евентуално проектантски дейности биха надхвърлили 20 млн. лева без ДДС. Министърът посочи, че частната инвестиция не е единственото възможно решение на проблема, но към момента е възможна хипотеза, която да позволи в много по-спешен порядък започване на необходимите дейности.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам