Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Успешно завърши необвързващата фаза на процедурата за добавен капацитет на газопровода Гърция-България

Независимият преносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB) обяви успешно приключване на необвързващата фаза на процедурата за добавен капацитет на интерконектора Гърция-България, съобщиха от оператора. Процесът започна през месец юли с проучване на пазарния интерес към увеличаване на общия технически капацитет на газопровода Ай Джи Би (IGB).

“Пазарният интерес за няколко последователни газови години е близо два пъти по-висок от първоначалните ни очаквания. Въпреки че засега тези индикации не са обвързващи за търговците, това е успешна първа стъпка към потенциално разширяване на капацитета на Ай Джи Би от настоящите 3 млрд. куб. метра на година на 5 млрд. куб.метра годишно”, заявиха изпълнителните директори на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на интерконектора с представители на преносни оператори от региона в рамките на събитие в Солун, посветено на Вертикалния газов коридор.

“За по-малко от година търговска експлоатация, интерконекторът Гърция-България се превърна в съществена част от пътя на България към постигане на реална енергийна диверсификация, повишена сигурност на доставките и енергийна независимост. Над 82 процента от общия капацитет за предстоящата газова година вече е резервиран, което е сериозно постижение. Като оператор вече гледаме напред към планове за разширяване капацитета на съоръжението, което допълнително ще подсили ролята на България и Гърция на енергийната карта на региона”, отбеляза Георгиева.

Снимка: БТА

По думите й дружествата, участвали в необвързващата фаза на процедурата, са заявили интерес до 4 млрд. куб. метра годишно допълнителен капацитет за следващите няколко газови години в точките за междусистемно свързване на Ай Джи Би с гръцкия национален оператор DESFA (ДЕСФА) и българския национален оператор “Булгартрансгаз”.

Още от Built.bg:  Какво представлява новият турски електромобил ТОГГ

Джордж Сатлас подчерта синергията на Ай Джи Би с терминала за втечнен газ в Александруполис и ключовата роля на газопровода като част от Южния газов коридор и Вертикалния газов коридор. “С изменената среда за сигурност в региона и пренасочването на газовия поток от юг на север, България се превръща в транзитна страна на газ. Заедно с Гърция и нейните нарастващи усилия за разработване на проекти за втечнен природен газ (ВПГ), нашите две страни показват отличен модел на сътрудничество в енергийния сектор”, отбеляза той.

Ай Джи Би е първият маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ към България, гарантирайки повишена сигурност на доставките и диверсификация на източниците. Новата инфраструктура създава възможности за пренос на природен газ и към други държави в региона, включително Молдова и Украйна, се посочва в съобщението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам