Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Устойчиво строителство: Може ли дървото да замени бетона?

Автор: Built.bg

Зелената сделка и новите изисквания за устойчивост в Европа, но и по целия свят, доведоха до преразглеждане на това как строителният бранш работи. Сградите с повече естествени материали са много по-скъпи, търсят се и се харесват естествените и природосъобразни решения. Като възобновяем ресурс, дървото получава все повече приложения, но може ли да бъде алтернатива на познатите ни бетон и пластмаса?

Кръговата икономика е в центъра на европейските регулации за правене на бизнес в момента. Покрай това се появи инициативата „Нов европейски Бау хаус“ или промяна на технологиите и материалите в строителството, като се заместят енергоемките строителни материали с такива от дърво. Строителните продукти на основата на дървесина имат среден пазарен дял от 2,4% в Европейския съюз (15,7 млн. тона материал), докато неметалните минерали съставляват по-голямата част от това, което се използва в строителния сектор (пазарен дял от 93%).

„Този пазар е различен в различните държави членки – лидери като Финландия и Швеция достигат пазарен дял над 10%, докато повечето останали държави показват пазарен дял под 2%, конкретно за България е около 1%“, обяснява зам.-ректорът на Лесотехническия университет доц. Георги Костов. Дървесината обаче е изключително ценен ресурс, защото за разлика от бетона, пластмасата и металите, задържа въглерод.

Периодът на задържане на въглерод може да бъде значително удължен при трансформирането на дървена биомаса в дървесни материали и продукти с дълъг жизнен цикъл – мебели и материали, вложени в строителството. „Продуктите от добита дървесина представляват активно нетно депо на въглерод от около -40 MtCO2e (metric tons of carbon dioxide equivalent) годишно, като същевременно генерират ползи за климата чрез ефекта на заместване на материали“, казва доц. Костов.

Още от Built.bg:  Преди 30 години: Кралица Елизабет Втора откри тунела под Ламанша

Колкото по-дълготраен е продуктът, толкова по-добър е за смекчаване на изменението на климата, което след това се отразява в увеличените нетни поглъщания. Затова специалистите настояват в контекста на инициативата „Нов европейски Бау хаус“ още да напреднат изследванията и иновациите в областта на архитектурата, зеления дизайн и екологичните строителни материали.

Европа е един от най-зелените континенти – около 45% от територията е заета от гори. В България горските територии са почти 40 на сто. Тук горите са традиционно свързани с бита, благосъстоянието и средата на живот на хората. Ето защо играят толкова значима роля в т. нар. Зелен пакт и превръщането на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент през 2050 г.

Откъде ще дойде обаче дървесината, която да се вложи в строителството? Стратегията на ЕС за горите до 2030 г. предвижда увеличаване на сечите, но и на залесената площ. Това трябва да се случи главно за сметка на изоставени селскостопански площи. Препоръчва се създаването на нови зелени зони в бивши промишлени райони, допълнителни крайградски паркове и повече озеленяване/залесяване в урбанизираните територии. И така да се засадят най-малко 3 млрд. допълнителни дръвчета до края на десетилетието.

У нас няколко компании изработват продукти изцяло от дърво за строителството. Според лидерите в изработката на паркети и подови настилки Кроношпан, дървесината играе изключително важна роля в строителния бранш и има разнообразни приложения. „Дървесината се използва за изграждане на рамки, подови конструкции, стени, покриви и врати. Тя е лека, устойчива и лесна за обработка“, казва Петър Дишков, експерт в компанията и член на Асоциацията на българските ползватели на дървесина.

Още от Built.bg:  Честито Възкресение Христово!

Предимствата на дървото пред останалите материали е, че създава топлина и естетика в интериора. Основна суровина е за изработката на мебели, дограми и прозорци като дава добра изолация. От нея обаче могат да се изработват и по-големи и стабилни конструкции – тавани и балкони, използва се за облицовка на стени, подходяща е за градски сгради, павилиони и градински мебели като обикновено те са отличаващи се като стил и визия.

„Другите ползи на дървесината са, че тя е естествен и възобновяем материал, който не замърсява околната среда. Производството и изисква по-малко енергия и водни ресурси в сравнение с другите материали“, обяснява още Дишков.

Но може ли дървото да бъде алтернатива на бетона, тухлите, пластмасата? Повечето сравнения са в полза на дървесината. Тя има по-добра топлоизолационна способност в сравнение с бетона и тухлите. Това я прави подходящо за строителство на домове и сгради, където е това е необходимо.

В дървесните конструкции се запазва топлината, което може да намали разходите за отопление. Дървото е леко, което улеснява транспорта и монтажа му. За разлика от бетона, дървото е лесно за обработка. Може да се реже, извайва и обработва с обичайни инструменти. Дървото придава естетика и уют на интериора и е подходящо за домашни обекти. В дървесните конструкции се запазва природният вид на материала.

Според специалистите налагането на дървесината в строителството и архитектурата не е просто мода, а има и практични приложения. В наши дни все повече архитекти и дизайнери се връщат към дървото като материал, който съчетава традицията със съвременния стил. Дървото е естествен възобновяем ресурс, който предоставя уют в дома, в офиса, в заобикалящата ни среда, придава естетика и хармония на сградите и интериора, съчетано с енергийно ефективните му свойства и приноса му в борбата към въглероден неутралитет.

Още от Built.bg:  "Жестокият път": Историята на четиримата български алпинисти, които покоряват връх Еверест в Хималаите

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам