Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Увеличен е обемът на активност на терминала за втечнен газ на остров Ревитуса

Гръцкото министерство на енергетиката съобщава за успешно увеличаване на обема на активност на терминала за втечнен газ на остров Ревитуса, като част от горивото е предназначено за България, съобщава БНР.

„Новият термина за втечнен газ в Ревитуса е готов да приеме товари с втечнен природен газ до края на август“. Това съобщи говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому в туитър. Той добави, че това почти удвоява капацитета за съхранение и дава възможност за по-нататъшно използване на съоръжението за преработка на LNG.

LNG терминала в Ревитуса има общ капацитет за съхранение от 225 000 m3 LNG, състоящ се от два резервоара по 65 000 m3 всеки и един по-голям с капацитет от 95 000 m3. Докът може да поеме кораби от 25 000 до 266 000 m3 LNG, размер, каквато е дължината на най-големите LNG превозвачи в света, с дължина приблизително 355 метра.

Министърът на енергетиката Скрекас съобщи, че до края на месец август започва зареждането на втечнен газ на новата платформа, която значително увеличава обема на функциониране на терминала. Скрекас подчерта още, че голяма част от втечнения газ на Ревитуса се използва за производство на електроенергия, както в Гърция, така и в съседни балкански страни. Част от втечнения газ на острова е предназначен за българския и румънския пазар.

Медиите в Атина информират, че изцяло е променена ситуацията на терминала, което е свързано с прекъсването на руския газ към България

Междувременно служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че нямало 7 договорени танкера с втечнен газ, има само оферта и тя е за 3 за тази година плюс още 4 за следващата. Освен това нямало и слотове за тяхното разтоварване, което означава, че ще трябва да ги купуваме от други държави, което значително щяло да увеличи цената, обясни министър Христов на брифинг в Министерския съвет. Вместо да се възползва от офертата за втечнен газ, която е договорена със съдействието на Европейската комисия и решава проблема с доставката на газ в голяма степен, на цени под пазарните, служебният кабинет на Гълъб Донев смята да обяви търг за доставка на газ.

Още от Built.bg:  Какво донесе за Европа посещението на китайския президент Си Цзинпин?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам