Бюлетин

В Австрия отслабва интересът към нови жилища

Пазарът на жилища отслабва, сочи ново проучване, публикувано тези седмица. Броят на продажбите за първото полугодие на 2023 година е и около 25 процента по-нисък  от предходната година и достига нивото на годините 2014/15, това са данните, изнесени от съюза на брокерите “Ремакс”. Понижена е и стойността на средностатистическото жилище.

През първото полугодие на 2023 година 19 999 жилища са сменили собствениците си, което е с 23,8 процента по-малко от същия период на 2022 година, когато са били продадени 26 262 жилища. По-малък oт тазгодишния брой жилища са продадени през първото полугодие на 2014 година.

Според съюза на брокерите е понижена цената и на типичното средностастическо жилище, което през 2022 година е струвало 257 943 евро, а тази година е 253 730 евро. Вследствие на това е понижена и общата сума oт продажбите през първата половина на 2023 година – от 7,55 милиарда евро миналата година на 5,60 милиарда тази година.

От “Ремакс” това е нивото от годините 2018/19. Но цените на жилищата остават много високи, смятат специалистите. За период от пет години цените са нараснали с 31,8 процента, за десет години – с 59,2 процента.

Търсенето е намалено, а броят на предлаганите за продажба жилища е увеличен. Според изпълнителния директор на “Ремакс” Бернхард Райкерсдорфер намаленият интерес към нови жилища се дължи на по-строгите правила за жилищно кредитиране, приети миналата година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам