Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

В бюджет 2024 бе записано изграждането на Националната многопрофилна детска болница

Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, да организира възлагането на проектиране за изграждането на Национална многопрофилна детска болница в София, след създаване на необходимите условия и предпоставки за това, се записа в отделна разпоредба от държавния бюджет за 2024 г., който депутатите гласуват на второ четене.

Предложението за текста е на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев.

Когато свърши общественото обсъждане и се установят вещните права, тогава може да тръгне и проектирането, обясни министърът на финансите Асен Василев.

БСП ще предложи създаването на временна комисия към Народното събрание, която да следи строителството, трябва да сме сигурни, че процесът върви гладко, заяви Иван Ченчев .

С включването на тази разпоредба  държавата се ангажира твърдо с изграждането на болницата поетапно и докрай, обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. И разясни, че правният субект, който се е ангажирал да осигури терена, е организационен комитет към министъра на здравеопазването, в който са неправителствени организации, самото министерство.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов уточни, че към настоящия момент има терен за болницата, който е ясен и консенсусен – в Горна баня. Проведена е обществена поръчка, свързана със събарянето на сградите, които са там. След това трябва да се обяви процедура за проектиране на новата детска болница, след това се обявява и обществена поръчка за изграждане и строителство. Не го виждам да стане по-рано от 4-5 години, каза Ангелов. Той съобщи, че ще бъде предложен проект на решение, с който министърът на здравеопазването да бъде задължен да направи одит на всичко, свършено до момента по темата.

Още от Built.bg:  Сблъсък на поколения - протестите в Грузия

Васил Пандов от „Продължаваме промяната-Демократична България“ добави, че парите за изграждането на болницата са осигурени и налични в Здравната инвестиционната компания. По думите му към настоящия момент там има на разположение близо 90 млн.лв.

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам