Бюлетин

В бюджетът на МРРБ се предвижда ускоряване на строежа на АМ “Хемус”

Бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за разходи е 3,9 милиарда лева, каза ресорният министър Андрей Цеков на заседанието на регионалната парламентарна комисия за обсъждането на проектобюджета за 2023 г. в частта, която касае бюджета на МРРБ.

Той посочи, че макрорамката на бюджета съвпада и със заложената макрорамка от служебния кабинет – икономически растеж от 1,8 процента и 3 процента дефицит. По негови думи служебният кабинет е предвидил висок бюджет спрямо този от 2022 г.

“Това сериозно увеличение послужи за задълбочен анализ от нашия екип доколко е реалистично. Бюджетът се сформира от разходи за основни ремонти, текущи ремонти и изграждане на републиканската пътна мрежа”, обясни Цеков. “Според анализа за пътни ремонти, има отчетени 2,6 млн. лева за текущите ремонти, чиито бюджет е 794 млн. лева. От 241 млн. лева, предоставени на общините през октомври м.г., към 7 юли 2023 са усвоени едва 36 млн. лева”, отчете министър Цеков.

По думите му очакваните приходи от винетки и тол такси са 893 млн. лева, като приходите по план са с ръст от 9 млн. лева, но към днешна дата събирането на тол таксите е забавено. “От винетки се очакват 289 млн. лева по план, което е с 9 млн. лева по-малко спрямо миналата година и се дължи на намаляването на таксите за винетки”, обясни министър Цеков.

Снимка: БТА

Той каза още че в проектобюджета е заложено 15-процентно увеличение на заплатите в МРРБ и 20 процента на служителите в ДНСК, които увеличения няма да бъдат разпределени пропорционално, а по методика. “Целта ни е тези средства да отидат за най-ниско платените служители като инспекторите, които в момента получават месечни възнаграждения от 900 до 1300 лева и е недопустимо инспектори, които осъществяват контрол, да получават такива ниски заплати”, категоричен е регионалният министър.

Още от Built.bg:  Какъв е потенциалът на България за развиване на "зелена индустрия"

За издръжка и капиталови разходи са предвидени 1,326 млрд. лева, които се формират от разходи за пътната мрежа, маркировка и съоръжения.

Министър Цеков обясни, че възложеният от него одит на 8 фирми, подписали договорни отношения малко преди той да встъпи в длъжност, е показал закононарушения. “Възложих този одит, защото в медиите излезе информация, че малко преди да стана министър, са забързани тези договори, което ме усъмни. За съжаление одитът, който приключи за 4 от тези 8 фирми, показа незаконосъобразна методика за оценка, липса на прозрачност и груби нарушения по процедурите. Когато екипът е напълно готов с одита, аз ще ви предоставя резултатите”, обеща министър Цеков пред депутатите.

“В проектобюджета планът е МРРБ да похарчи 160 милиона лева до края на годината по сключени вече договори и по реалистични проекти, за които ще бъдат сключени до август т.г. Повече не можем да платим, защото няма проектна готовност”, каза още Цеков.

Той посочи, че предвидените 900 милиона лева за усвояване за ремонта на автомагистрала “Хемус” са изключително амбициозно намерение, има ремонтни фронтове, текат процедури по усвояване на имоти, но темпът на строителство има застой, защото не е намерено работещо решение. Проблемът според него ще бъде разрешен, защото е сформирал работна група, която се опитва да даде възможност да бъдат индексирани цените, заложени в договора от 2019 г., за да продължи ремонтът.

Общинските проекти ще бъдат дофинансирани и в рамките на тази година са нужни не повече от 60 млн. лева, изтъкна министър Цеков.

Николай Нанков от ГЕРБ-СДС каза, че неговата партия ще подкрепи бюджета, въпреки че приходите са леко надценени, но бъдещето ще покаже с колко. Той изрази притеснение, че има риск България да остане без пътна поддръжка, след като проектите за текущ ремонт и поддръжка на стойност 1,2 млрд. лева приключат. “На вас ви се налага тежката задача да наваксвате дефицит, заложен ви от предходните министри”, каза Нанков.

Още от Built.bg:  Румен Радев: Бюджетът за ремонт на хидроагрегатите на ПАВЕЦ „Чаира“, е 79 млн. лева

Цветан Енчев от ДПС попита защо средствата за почистване се разпределят по равно и едни общини смогват да чистят територията си, а други са принудени да търсят средства. Според него парите трябва да се разпределят според нуждите, а не по равно. Коментарът му бе приет добронамерено от комисията, която отчете, че трябва да има балансирано отношение към нуждите на всяка една от общините.

В ляво: Цветан Енчев, снимка: БТА

Йордан Иванов от ПП-ДБ заговори за липсата на система за планиране на инфраструктурата в цялата страна и липсата на справедливост при разпределянето на средствата, но приветства усилията на министъра за прозрачност, която показва до момента.

“Възложените проекти ще бъдат поставени на една интерактивна карта, която да се превърне в цялостна стратегия за развитие на републиканската мрежа, която да бъде съобразена с интегрираните планове за ремонт на регионите, която да е двигател на икономическия прогрес в съответните области”, каза Цеков.

Деница Николова, снимка: БТА

Деница Николова от ГЕРБ-СДС попита министър Цеков дали предвижда преструктуриране на МРРБ и увеличаване на служителите на министерството с цел по-ефективно обслужване на обществените поръчки. Имаме незаети длъжности и недостиг на кадри, каза министър Цеков. Според него сегашният ресурс на министерството е проблем и се предвижда максимално стандартизиране на документацията и опростяване на конкурсните процедури, за да се облекчат процедурите по обществени поръчки, възложени от МРРБ.

Законопроектът за бюджет на МРРБ бе приет с дванадесет гласа “за”, три “против” и четири гласа “въздържали се”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам