Бюлетин

В Деня на Европа: Европейският съюз се вслушва в гласа на своите граждани

Европейският съюз се вслушва в гласа на своите граждани в Деня на Европа – 9 май. На церемония в Страсбург ще бъдат представени резултатите от работата на Конференцията за бъдещето на Европа – най-мащабното допитване до европейците за това как виждат развитието на Стария континент. 

В продължение на година граждани предлагаха своите идеи за това как трябва да се промени ЕС, за да отговори на новите предизвикателства пред европейските институции, националните правителства, местните власти и гражданското общество.

Днес в рамките на заключителното събитие ще бъде представен докладът за крайния резултат от тримата съпредседатели на Изпълнителния съвет на конференцията. Според програмата своите послания към участниците във форума ще отправят председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, председателят на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен и президентът на страната домакин Еманюел Макрон. Гражданите от националните и европейски панели също ще имат думата. Българско участие се очаква в панелите, свързани с миграцията, върховенството на закона и сигурността.

Планирани са и културни изпълнения на Danse l’Europe и младежкия оркестър DEMOS. Церемонията започва в 12:00 часа местно време, а в нея ще участват още министри по европейските въпроси на страните членки, както и други.

Освен 449-те членове на пленарната сесия, сред които 108 граждани, на събитието са поканени и 120 членове на гражданските панели, както и местни ученици и студенти по програма „Еразъм“.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Още от Built.bg:  Инфраструктурна дипломация: Проектът, който ще свързва Европа с Близкия изток и Индия

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам