Бюлетин

В името на Фичето: Как ще бъде укрепен мостът край Бяла

След години на разруха и търсене на варианти за финансиране, най-после реставрацията и консервирането на знаменития мост на Колю Фичето край Бяла започна. По проект съоръжението ще бъде укрепено и възстановено, но освен това целият район ще се облагороди, защото в близост ще се изгради модерен туристически център. От Built потърсихме проектантите, за да ни разкажат как се спасява градеж на 150 години и какъв краен резултат да очакваме?

Проектът и изпълнението бяха спечелени от Trace Group. На място вече работи инж. Борис Рашев. По думите му основният им стремеж ще бъде да запазят автентичността на моста, но и да гарантират неговата стабилност и здравина. „Основното, което включва конструктивната част на проекта, е усилването на долното строене на стоманобетонната конструкция, чрез изграждането на допълнителни пилоти около всеки от стълбовете, обличане на самите стълбове в допълнителен стоманобетонов кожух и изпълнение на армиран торкрет бетон по сводовете и надсводовите стени“, споделя Рашев.

Tехнологията на укрепване чрез армиран торкрет бетон се използва при рушащи се фасади и съоръжения. Чрез нея ще се укрепи конструкцията на моста, ще се удължи живота му и ще се постига безопасност и сигурност при експлоатация. По цялото съоръжение ще бъдат изпълнени стоманобетонни плочи, които ще позволят да бъде направена хидроизолационна защита на съоръжението и възстановен автентичният му габарит в участъците, където към днешна дата е нарушен.

Каменната част ще бъде почистена, където е необходимо ще бъдат възстановени липсващи или увредени камъни от облицовката. И изцяло ще бъдат възстановени настилката, бордюрите и тротоарите. „Автентичният вид на съоръжението ще бъде запазен в участъците, в които го има и към днешна дата, като там единствено ще бъде почистено и възстановено в увредените зони. В останалата част новата стоманобетонна конструкция ще позволи да възстановим габарита и след изпълнението на настилките съоръжението да придобие един завършен вид“, уверява изпълнителят на проекта.

Още от Built.bg:  Експерти коментираха темата за енергийната стратегия на България на конференция в София

Беленският мост, както е известен градежът на Колю Фичето, е в окаяно състояние от години, въпреки че е смятан за едно от големите постижения на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. Построен е по заповед на Мидхат паша. Колю Фичето прави макет на моста от восък, за да изчисли сумата, необходима за построяването му. Това е единственият строителен обект, на който майсторът е правил макет.

Ковачи от Габрово, дърводелци и каменари от Трявна и Дряново, селяни от Бяла помагат на Фичето. За отличната си работа той е награден с орден „Меджидие”, 50 хиляди гроша и голямо място в Търново. Мостът е дълъг 276 м. и е широк 9,5 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м. са украсени с релефни изображения на животни и митични създания – грифон, лъв, нимфа, лебед. Направен е от издялан камък от местен варовик и варов хоросан.

След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста (около 130 метра) са унищожени. През 1922–23 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен. Един от най-сериозните проблеми към момента е рушащата се облицовка от каменни плочи на моста. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при които с времето сцеплението намалява. При високите води на р. Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно устоите се подкопават.

През годините са се оформили четири зони на моста, за които са планирани конкретни реконструктивни дейности. Най-източната зона на моста, която прави връзка с пътя за с. Стърмен, е автентична и се състои от четири свода. Тук се предвижда възстановяване и подмяна на компрометирани части от каменната зидария, премахване на съществуващата настилка, изпълнение на хидроизолационен слой, пясъчна подложка и възстановяване на настилката, бордюрите и тротоарите и др.

Още от Built.bg:  Снегът създаде затруднения в цяла България

Зоната със стоманобетонова конструкция ще премине през подобни процедури до достигане на автентичен вид, като масивната част на парапетите се предвижда от предварително изготвени тела от пресован бетон. Следващата зона е насипана и практически мостът там е прекъснат като съоръжение. В северната част от зоната е ситуиран паметник на Колю Фичето.

Там се предвижда подпирането на новата част от моста, като конструкцията му ще стъпи върху нови основи, които ще са разположени между съществуващите. А най-западната част на моста, която е в непосредствена близост с обслужващия главен път, ще се възстанови и ще се извърши подмяна на компрометирани части от каменната зидария, премахване на съществуващата настилка, направа на стоманобетонна плоча, изпълнение на хидроизолационен слой, пясъчна подложка и възстановяване на настилката, бордюрите и тротоарите.

 

Помислено е обаче как цялото място да придобие нов облик и функционалност. Освен ремонта на моста, ще бъде изградена двуетажна сграда с модерен архитектурен дизайн. В нея ще се помещават ресторант, музей, зала за прожекции, интерактивно преживяване „Машина на времето“, магазин за сувенири, мборудване за 3 D мапинг шоу програми. Основната концепция на музея ще бъде да представи историята на Беленския край, но по интересен и атрактивен начин.

Крайният срок за реконструкцията е 31 декември 2023 г., а общият бюджет над 9 500 000 лв., голяма част е европейско финансиране. Всъщност не всичко по ремонта е ясно, защото предизвикателствата са големи. Проектанти, строители и реставратори внимателно проучват проблемите като във всеки момент се следи актуалната ситуация при разкриването на различни части от съоръжението, тъй като преди 150 години не са имали пълна проектна документация, с която ние сега да разполагаме – винаги могат да се очакват изненади.

Още от Built.bg:  Какво е бъдещето на енергетиката?

Фото и видео: Ясен Джабиров/Tрейс груп 

Източник: Община Бяла/Трейс груп


Oще от Built.bg Documentary Series 

„Стройте за вековете, не само за пари, но за слава и чест на майстора“. Този завет оставя след себе си Уста Колю Фичето – майсторът-строител, който буквално изгражда основите на младата българска държава още преди да бъде освободена, който получава най-голямото признание и на съвремениците си и на поколенията и чиито градежи използваме и до днес, век и половина след смъртта му.

 

Built.bg представя втори епизод от поредицата “Полетът на Фичето” и невероятният начин, по който Уста Колю Фичето е изпълнил детското си обещание за мост над Дряновска река.

Прочут с каменните си мостове и красивите си църкви – Колю Фичето е символът на строителството в България.

 

Но един негов страничен проект и до днес буди изумление и е загадка за изследователите – това е “Kъщата с маймунката”. Красивото здание на Самоводската чаршия в старата ни столица Велико Търново е много различно от другите градежи на Майстора и е без аналог в цяла България.

— Built.bg/Всички права запазени. 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам