Бюлетин

В името на Фичето: Как ще бъде укрепен мостът край Бяла

След години на разруха и търсене на варианти за финансиране, най-после реставрацията и консервирането на знаменития мост на Колю Фичето край Бяла започна. По проект съоръжението ще бъде укрепено и възстановено, но освен това целият район ще се облагороди, защото в близост ще се изгради модерен туристически център. От Built потърсихме проектантите, за да ни разкажат как се спасява градеж на 150 години и какъв краен резултат да очакваме?

Проектът и изпълнението бяха спечелени от Trace Group. На място вече работи инж. Борис Рашев. По думите му основният им стремеж ще бъде да запазят автентичността на моста, но и да гарантират неговата стабилност и здравина. „Основното, което включва конструктивната част на проекта, е усилването на долното строене на стоманобетонната конструкция, чрез изграждането на допълнителни пилоти около всеки от стълбовете, обличане на самите стълбове в допълнителен стоманобетонов кожух и изпълнение на армиран торкрет бетон по сводовете и надсводовите стени“, споделя Рашев.

Tехнологията на укрепване чрез армиран торкрет бетон се използва при рушащи се фасади и съоръжения. Чрез нея ще се укрепи конструкцията на моста, ще се удължи живота му и ще се постига безопасност и сигурност при експлоатация. По цялото съоръжение ще бъдат изпълнени стоманобетонни плочи, които ще позволят да бъде направена хидроизолационна защита на съоръжението и възстановен автентичният му габарит в участъците, където към днешна дата е нарушен.

Каменната част ще бъде почистена, където е необходимо ще бъдат възстановени липсващи или увредени камъни от облицовката. И изцяло ще бъдат възстановени настилката, бордюрите и тротоарите. „Автентичният вид на съоръжението ще бъде запазен в участъците, в които го има и към днешна дата, като там единствено ще бъде почистено и възстановено в увредените зони. В останалата част новата стоманобетонна конструкция ще позволи да възстановим габарита и след изпълнението на настилките съоръжението да придобие един завършен вид“, уверява изпълнителят на проекта.

Беленският мост, както е известен градежът на Колю Фичето, е в окаяно състояние от години, въпреки че е смятан за едно от големите постижения на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. Построен е по заповед на Мидхат паша. Колю Фичето прави макет на моста от восък, за да изчисли сумата, необходима за построяването му. Това е единственият строителен обект, на който майсторът е правил макет.

Ковачи от Габрово, дърводелци и каменари от Трявна и Дряново, селяни от Бяла помагат на Фичето. За отличната си работа той е награден с орден „Меджидие”, 50 хиляди гроша и голямо място в Търново. Мостът е дълъг 276 м. и е широк 9,5 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м. са украсени с релефни изображения на животни и митични създания – грифон, лъв, нимфа, лебед. Направен е от издялан камък от местен варовик и варов хоросан.

След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста (около 130 метра) са унищожени. През 1922–23 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен. Един от най-сериозните проблеми към момента е рушащата се облицовка от каменни плочи на моста. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при които с времето сцеплението намалява. При високите води на р. Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно устоите се подкопават.

През годините са се оформили четири зони на моста, за които са планирани конкретни реконструктивни дейности. Най-източната зона на моста, която прави връзка с пътя за с. Стърмен, е автентична и се състои от четири свода. Тук се предвижда възстановяване и подмяна на компрометирани части от каменната зидария, премахване на съществуващата настилка, изпълнение на хидроизолационен слой, пясъчна подложка и възстановяване на настилката, бордюрите и тротоарите и др.

Зоната със стоманобетонова конструкция ще премине през подобни процедури до достигане на автентичен вид, като масивната част на парапетите се предвижда от предварително изготвени тела от пресован бетон. Следващата зона е насипана и практически мостът там е прекъснат като съоръжение. В северната част от зоната е ситуиран паметник на Колю Фичето.

Там се предвижда подпирането на новата част от моста, като конструкцията му ще стъпи върху нови основи, които ще са разположени между съществуващите. А най-западната част на моста, която е в непосредствена близост с обслужващия главен път, ще се възстанови и ще се извърши подмяна на компрометирани части от каменната зидария, премахване на съществуващата настилка, направа на стоманобетонна плоча, изпълнение на хидроизолационен слой, пясъчна подложка и възстановяване на настилката, бордюрите и тротоарите.

 

Помислено е обаче как цялото място да придобие нов облик и функционалност. Освен ремонта на моста, ще бъде изградена двуетажна сграда с модерен архитектурен дизайн. В нея ще се помещават ресторант, музей, зала за прожекции, интерактивно преживяване „Машина на времето“, магазин за сувенири, мборудване за 3 D мапинг шоу програми. Основната концепция на музея ще бъде да представи историята на Беленския край, но по интересен и атрактивен начин.

Крайният срок за реконструкцията е 31 декември 2023 г., а общият бюджет над 9 500 000 лв., голяма част е европейско финансиране. Всъщност не всичко по ремонта е ясно, защото предизвикателствата са големи. Проектанти, строители и реставратори внимателно проучват проблемите като във всеки момент се следи актуалната ситуация при разкриването на различни части от съоръжението, тъй като преди 150 години не са имали пълна проектна документация, с която ние сега да разполагаме – винаги могат да се очакват изненади.

Фото и видео: Ясен Джабиров/Tрейс груп 

Източник: Община Бяла/Трейс груп


Oще от Built.bg Documentary Series 

„Стройте за вековете, не само за пари, но за слава и чест на майстора“. Този завет оставя след себе си Уста Колю Фичето – майсторът-строител, който буквално изгражда основите на младата българска държава още преди да бъде освободена, който получава най-голямото признание и на съвремениците си и на поколенията и чиито градежи използваме и до днес, век и половина след смъртта му.

 

Built.bg представя втори епизод от поредицата “Полетът на Фичето” и невероятният начин, по който Уста Колю Фичето е изпълнил детското си обещание за мост над Дряновска река.

Прочут с каменните си мостове и красивите си църкви – Колю Фичето е символът на строителството в България.

 

Но един негов страничен проект и до днес буди изумление и е загадка за изследователите – това е “Kъщата с маймунката”. Красивото здание на Самоводската чаршия в старата ни столица Велико Търново е много различно от другите градежи на Майстора и е без аналог в цяла България.

— Built.bg/Всички права запазени. 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам