Бюлетин

В Испания влизат в сила първите мерки за пестене на енергия

От днес, 10 август, в Испания се задейства новият план за енергоспестяване, като в сила влизат първите мерки в пакета – регулиране на климатизацията във вътрешността на сградите и изключване през нощта на осветлението на обществени сгради и витрини на магазини, информира в. “Паис”. В полунощ редица сгради и витрини вече бяха тъмни, макар правителството да обяви, че прилагането на тази мярка може да започне днес от 22:00 часа (23:00 часа българско време) .

Ще се спира ли осветлението на всички сгради? Според разпоредбата само витрини на търговски обекти и обществените сгради, които са пусти в 22:00 часа вечерта, ще гасят светлините. Ако дейността в тях продължава, то те ще останат осветени.

При обществените сгради всичко зависи от самите общини, като държавната администрация например започна да рационализира използването на енергия още през май.

За сметка на това ограниченията не се отнасят за паметници, светещи рекламни табели или билбордове. Това означава, че фонтанът “Сибелес” в Мадрид, барселонската “Саграда фамилия” или рекламата на “Швепс” (Schweppes) на “Гран Вия” в Мадрид ще продължат да са осветени и след 22:00 часа.

Според изчисленията на правителството всеки градус по-малко в термостата предполага икономия от 7 на сто в потреблението на газ.

Такава е и целта на мярката: да ограничи потреблението на електроенергия на фона на неудържимата инфлация, като ситуацията се влошава от конфликта в Украйна и все по-големия риск от пълното прекъсване на доставките на руски газ. Ето защо Брюксел обяви, че от 1 август страните членки трябва да намалят доброволно средното потребление на газ с 15 на сто или 7 на сто в случая на Испания. Тази препоръка ще се превърне в задължение, ако ЕС обяви извънредна ситуация, както е заложено в регламента за координирани мерки за намаляване на търсенето на газ, публикуван в понеделник в Официалния вестник на ЕС.

Още от Built.bg:  ОИСР понижи значително прогнозата си за световния растеж за 2023 година

Друга мярка предвижда от днес да се регулира температурата в климатизираните помещения в страната, като тя не трябва да е под 27 градуса през лятото и да не надвишава 19 градуса през зимата. Тази норма трябва да спазва в търговските помещения като магазини, супермаркети, търговски центрове и административни сгради. Новата наредба засяга и културни обекти и центрове за развлечения (кина, театри, музеи и др.), а също гари и летища – но не в самите транспортни средства като самолети и влакове.

Планът предвижда и други мерки, но за тях е предвидено повече време за адаптиране, отбелязва “Паис”.  До 30 септември трябва да бъде инсталирана система за затваряне на входните врати, за да не излиза топлият или студеният въздух, като се предвижда и проверка за енергийната ефективност на сградите.  С изключение на мярката за затварянето на вратите, за която няма крайна дата, останалите правила ще се прилагат до ноември 2023 година.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам