Бюлетин

В Маракеш започват годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка

Снимки: AP

В историческия марокански град Маракеш днес започват годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), които ще продължат до 15 октомври. Планирано е да присъстват управителите на централните банки и финансовите министри на всички 190 страни, членуващи в двете организации (189 в СБ). Участие се очаква да вземе и делегация от Българската народна банка, водена от управителя Димитър Радев, както и от Министерството на финансите начело с министър Асен Василев.

Тези срещи се провеждат традиционно всяка година през есента, като се свиква пленарната сесия, на която се вземат най-важните и ключови решения на двете международни финансови организации.

Срещите се провеждат по програма – две поредни години във Вашингтон, а на третата те са изнесени в някоя от държавите членки на МВФ и СБ.

Заради пандемията последната годишна среща извън Вашингтон се проведе през 2018 г. в Бали. Сегашната ще е първата такава за управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, която е на своя пост от октомври 2019 г., и за президента на Световната банка Аджай Банга, който застана начело през пролетта.

Това ще е първата годишна среща на МВФ и СБ в Африка от 1973 г., когато форумът се проведе в кенийската столица Найроби.

В нощта на 8 срещу 9 септември, в навечерието на годишните срещи, страната домакин бе разтресена от най-силното земетресение в историята си, откакто това се следи чрез стандартизирани научни способи. То бе с магнитуд 6,8 и с епицентър на около 70 километра югозападно от Маракеш. При труса загинаха над 2900 души, което го превърна в най-смъртоносното след ударилото Агадир през 1960 г. Наред с хуманитарния аспект на ситуацията земетресението предизвика и основателни предпоставки срещата в Маракеш да бъде отменена, но на 19 септември чрез съвместно изявление ръководителите на МВФ, СБ и министъра на икономиката на Мароко Надиа Фетах Алауи бе съобщено, че събитието ще се състои по план.

Още от Built.bg:  Евростат: Строителството в ЕС през септември се е увеличило, в България се отчита понижение
Кристалина Георгиева, директор на Международния валутен фонд

Какво е “на масата”?

Основен момент в дискусиите на пленарната сесия, която ще се проведе в петък, ще бъде увеличаването на кредитните ресурси на фонда пропорционално на настоящите квоти в организацията, като за това се застъпват САЩ и други водещи икономики. В края на миналия месец по време на заседание на Министерския съвет бе обявено, че България ще подкрепи увеличаването на вноската си. Правителството одобри участието на България в инициативата на Международния валутен фонд (МВФ) за набиране на средства за Доверителния фонд за намаляване на бедността (Poverty Reduction and Growth Trust, който отпуска безлихвени средства за най-бедните страни – бел. реп.) и подкрепа на растежа със сума в размер на 5 млн. специални права на тираж (около 6,7 млн. щатски долара). Необходимото финансиране ще бъде обезпечено с проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 г., бе оповестено от правителствената информационна служба.

На този фон страни като Китай, Индия и Бразилия настояват да придобият по-голяма тежест при вземането на решения в МВФ, отразявайки по-голямата им роля в световната икономика през последните десетилетия, на което Вашингтон се противопоставя.

По отношение на Световната банка се очаква САЩ, които са най-големият акционер в институцията, да настояват нейното поле на работа да се разшири и към инициативи, свързани с борбата срещу климатичните промени.

Очаква се по време на едноседмичните срещи МВФ да публикува своя есенен доклад за Световната икономическа перспектива, след като Световната банка направи това в края на миналата седмица.

Редица срещи, пресконференции, семинари и дискусии ще бъдат проведени в рамките на събитието в Маракеш.

Още от Built.bg:  Асен Василев: Няма опасност да останем без горива

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам