Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

В МРРБ не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунел “Железница”

Снимка: МРРБ

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунел “Железница” на АМ “Струма”, свързани с финансови злоупотреби. По данни на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) такъв не е постъпвал и в агенцията, съобщиха от МРРБ.

В понеделник Прокуратурата на ЕС съобщи, че е разпоредила претърсване в шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на тунел “Железница” на магистрала “Струма”. Претърсванията целят събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, се посочва в съобщението.

Тунел “Железница” е изграден от Консорциум “АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018”, в който участват: “ДЖИ ПИ ГРУП” АД, “ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН” ООД и “ВИА ПЛАН” ЕООД. Стойността на договора е 215 362 525,40 лв. без ДДС. Строителният надзор е на “План Инвест Железница” ДЗЗД. В обединението участват: “ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ”, “ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ” ЕООД, “Аскос 03” ЕООД, “СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ”. Стойността на договора е 3 994 440 лв. без ДДС.

Снимка: МРРБ

Също вчера от  “Джи Пи Груп” АД съобщиха, че компанията не е обект на разследване.

От МРРБ посочиха днес, че се противопоставят на “тиражираните неверни факти и внушения за липса на информация за изграждането на АМ “Струма” Лот 3.1, обособена позиция № 2 – тунел “Железница” и предоставиха пълна справка за всички плащания по реализацията на обекта, която е за периода 1 март 2019 г. – 22 декември 2023 г., когато начело на министерството в различни периоди са били петима министри от различни правителства. От общата стойност – 258,4 млн. лева с ДДС, най-много средства са платени в периода 1 март 2019 г. – 9 април 2021 г. – 154,8 млн. лева, а най-малко – 5,3 млн. лева, в периода 4 септември 2023 г. – 22 декември 2023 г., сочат данни от справката на МРРБ.

Още от Built.bg:  Архитектът Майкъл Грийн разкрива непознатата страна на дървото, променяща начина на мислене за строителството

Съоръжението беше пуснато за движение в началото на март 2024 г. след приключването на дейностите по укрепването на активиралите се свлачища в района, напомнят от ведомството.

По обекта е работено през годините въз основа на технически проект при спазване на принципните постановки на изготвения идеен проект. В тази връзка строителната документация за подучастък №2 от км 366+720 до км 369+000, включително обслужващ тунелен път при южния портал на тунел “Железница” и площадка за хеликоптери не включва работен проект, посочват от МРРБ. Съгласно договора изпълнените строително-монтажни дейности са разплащани на база на сертификат за изпълнени строително-монтажни работи (СМР).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам