Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

В МВВР беше обсъдено разширение на околовръстния път

Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Виолета Коритарова и кметът на София Васил Терзиев обсъдиха днес разширяването на Столичния околовръстен път в участъка между бул. “България” и автомагистрала “Струма”, съобщава МРРБ.

“Иска ми се в макар и краткия хоризонт на служебния кабинет да сме дали старт на същинската работа по проектиране и изграждане на последния участък от околовръстния път, който е толкова важен за града”, каза министър Коритарова. Има предвидени средства и готовност да се стартира с процедурите, допълни тя. И обърна внимание, че решението за градоустройството в тази част от София, през която минава трасето, трябва да бъде взето съвместно от Агенция “Пътна инфраструктура” и Столична община. За целта е предложено създаването на междуведомствена работна група, която да разгледа вариантите за разширяването пътя. Трасето е последното от околовръстното шосе на София, което не е разширено и модернизирано. За него има изработени два варианта – от Столична община и от представители на Сдружение “За Княжево”.

“Инициативният комитет “За Княжево” работиха по темата и предлагам да чуем, и общественото мнение, за да намерим най-доброто решение”, каза още министър Коритарова. Кметът Терзиев се ангажира в кратък срок да бъдат определени представителите, които ще координират действията в работната група от страна на Столична община.

Васил Терзиев постави въпроса за безконфликтно пресичане на Столичния околовръстен път в района на Казичене от пешеходци, така че да не се затруднява автомобилният трафик (там скоростта на колите е ограничена до 50 км/ч.) По време на срещата бяха обсъдени възможни варианти. Крайното решение ще бъде от междуведомствената работна група, която ще дискутира и други общи въпроси по отношение на пътната инфраструктура на София.

Още от Built.bg:  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за над 400 млн. евро заради спрени доставки

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти. По програмата до момента МРРБ и Столична община са сключили други 19 споразумения на обща стойност 50,5 млн. лв. На срещата от общината са обявили, имат готовност да подадат и останалите заявени за финансиране от бюджета обекти до края на месеца.

По време на разговора бяха обсъдени и проектите за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради. Директорът на дирекция “Жилищна политика” в МРРБ Добромир Василев, който също участва в срещата, напомни, че в подписаните в края на 2023 г. споразумения за трансфер на средства за завършване на саниране на последните блокове от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са заложени срокове. Според тях договорите с изпълнители трябва да бъдат сключени до една година от подписването на споразумения, а строително-монтажните работи да бъдат изпълнени до края на 2025 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам