Бюлетин

В плевенския парк “Кайлъка” ще бъде възстановена емблематична скулптурна композиция

Снимка: парк “Кайлъка”/БТА

До средата на септември в плевенския парк “Кайлъка” ще бъде възстановена емблематичната скулптурна композиция “Двете сърнета”. Такива са намеренията на местната управа, съобщи пред медии днес Стефка Григорова, директор на Дирекция “Хуманитарни дейности” в Община Плевен.

По този повод днес на интернет страницата на Община Плевен е публикувано и съобщение за стартирането на конкурс за изработване на проект за скулптурната композиция. Той е открит, таен и едноетапен. Основното изискване е композицията да представлява две фигури на сърнета, с височина реалния ръст на животните, изпълнена в бронз.

Снимка: община Плевен /архив/

Проектантският колектив ще определи наличието или липсата на постамент. Стойността на изпълнението и монтажа на скулптурната композиция е до 17 000 лв. Материалът, от който ще бъдат изработени скулптурите, ще е от гилзите, предоставени от Министерството на отбраната, останали след изработването на паметника “Героите на Дойран”.

Идеята за възстановяване на фигурите на сърнетата, които са били разположени до ресторант “Пещерата” и са хубав спомен за мнозина плевенчани, е на кмета Георг Спартански като част от усилията да се естетизира централната част на парка, която се стопанисва и управлява от общинската управа.

В Плевен преди години бе възстановена още една емблематична за града скулптурна композиция – “Жабките”. Тя бе дарена от скулпторите Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам